Ko su narkobosovi uhapšeni u SAD-u: Vođe su kartela Sinaloa, a jedan od njih je sin

Ko su narkobosovi uhapšeni u SAD-u: Vođe su kartela Sinaloa, a jedan od njih je sin "čuvenog" El Chapa

Meksički narkobos Ismael "El Mayo" Zambada i sin njegovog bivšeg partnera Joaquin "El Chapo" Guzman su uhapšeni juče u El Pasu u Teksasu. Riječ je o ovođama kartela Sinaloa.

"Traže ga posvuda, a čovjek nije ni sakriven" glasi tekst pjesme Los Tucanes de Tijuana, u čast Ismaela "El Mayo" Zambade. Čuvenog 76-godišnjeg trgovca drogom, jednog od trojice osnivača i do sada vođe meksičkog kartela Sinaloa, uhapsile su u četvrtak američke vlasti.

Slobode je lišen i Joaquín Guzmán López, 38-godišnji sin drugog osnivača kartela, zloglasnog Joaquína "El Chapa" Guzmana - koji služi doživotnu kaznu zatvora u SAD-u od 2019. godine.

Pozivajući se na meksičke i američke zvaničnike, Wall Street Journal izvještava da je Zambada prevaren da se ukrca u avion od strane jednog visokog člana Sinaloe nakon višemjesečne operacije Istrage domovinske sigurnosti i FBI-a.

Ovo je žestok udarac na ovaj dio kriminalnog svijeta, s obzirom da su njih dvojica bili najtraženiji trgovci drogom na svijetu optuženi za iznudu, korupciju, trgovinu drogom i pranje novca.

El Mayo, poznat i kao "Čovjek sa šeširom", privukao je pažnju gotovo cijelog svijeta tokom pretodnih pet decenija, koliko posluje u kriminalnim vodama.

Od trgovca ljudima do vođa kartela

Zambadin uspon od običnog trgovca ljudima do "capo de caposa" (šefa šefova), kako ga često nazivaju, priča je o pragmatizmu, lukavstvu i korupciji.

Nakon kratkog rada kao dostavljač namještaja na ulicama Culiacana, grada na sjeverozapadu Meksika, Zambada je započeo svoju karijeru u podzemlju kao trgovac ljudima 1970-ih.

Prvo je radio za kartel Guadalajara, koji je trgovao opijumom, marihuanom i, na kraju, kokainom. Zatim je radio u kartelu Juárez, prvo kao srednji visoki član, a zatim kao vođa, postajući sve bliži Amadu Carrillo, takozvanom "Gospodaru neba".

Odatle se vjeruje da je stvorio mrežu kontakata u Kolumbiji, zemlji u kojoj je stekao velike prijatelje i partnere u proizvodnji kokaina. Kako su drugi šefovi umirali ili padali, Zambada je postajao moćniji. Rijetko je imao problema s izdajom saveznika.

Ali ako ga nešto razlikuje od drugih narkobosova, to je što se uvijek skrivao. Njegove slike gotovo da i nema, tek pokoja.

Jedan od El Chapovih nasljednika

Malo se zna o Joaquínu Guzmánu Lópezu, koji je u četvrtak priveden zajedno sa Zambadom. Ovaj 38-godišnji muškarac, poznat kao El Guero, sin je El Chapa i Griselde López Pérez, druge žene trgovca drogom.

El Chapo je imao desetoro djece sa tri žene: Alejandrinom Salazar, Griseldom Lopez i Emom Coronel.

Američke vlasti tvrde da su nakon smrti Chapovog starijeg sina Edgara, Joaquín i Ovidio naslijedili veliki dio profita od prodaje narkotika i počeli ulagati velike količine novca u kupovinu marihuane u Meksiku i kokaina u Kolumbiji.

Prema bivšim El Chapovim saradnicima, Joaquín i Ovidio su takođe bili uključeni u pomaganje narkobosa da pobjegne iz zatvora maksimalne sigurnosti u Meksiku 2015. godine - njegovog drugog bijega iz zatvora nakon optužbi za ubistvo i trgovinu drogom 1993. godine.

Američke vlasti takođe tvrde da Joaquín i Ovidio Guzmán López vode najmanje 11 laboratorija za proizvodnju metamfetamina u meksičkoj državi Sinaloa.

Joaquín je prvi put optužen za federalnu trgovinu drogom 2018. u SAD-u, piše BBC.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.