Priveden osumnjičeni za ubistvo ukrajinske političarke Irine Farion

Priveden osumnjičeni za ubistvo ukrajinske političarke Irine Farion

Ukrajinske vlasti privele su 18-godišnjeg mladića koji se sumnjiči za ubistvo bivše ukrajinske političarke i profesrke lingvistike Irine Farion, potvrdili su u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Farion, poznata po kontroverznim istupima i kampanji za zaštitu ukrajinskog jezika, ubijena je prošlog petka na ulici u Lavovu.

„Uhapšen je 18-godišnji mladić, a potrebne istražne radnje se nastavljaju“, napisao je predsjednik Volodimir Zelenski na Telegramu.

Osumnjičeni je uhapšen u svom rodnom gradu Dnjepru na jugoistoku Ukrajine, rekao je ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Ihor Klimenko.

Pripremajući se za zločin, rekao je ministar, osumnjičeni je u Lavovu iznajmio najmanje tri stana.

„Sada je istraga sklona vjerovati da je napadač samoočinitelj“, rekao je Klimenko na Telegramu, sugerišući da je ubistvo možda planirano u dogovoru s drugima.

Mogući motivi i veze koji se istražuju uključuju povezanost s Rusijom, društvene aktivnosti bivše zastupnice i lično neprijateljstvo prema njoj, rekao je Klimenko, dodajući da je moguće da će se pojaviti i drugi motivi.

Farion je postala članica nacionalističke stranke Svoboda (Sloboda) 2005, a izabrana je i u parlament – Vrhovnu Radu 2012.-2014, no nije uspjela u kasnijim pokušajima da osvoji mjesto. Bila je i u regionalnom veću Lavova, a osim po čestim kampanjama za unapređenje ukrajinskog jezika, bila je aktivna i po pitanju diskreditaciji javnih službenika koji govore ruski.

Kada se Ukrajina 2018. borila protiv separatista koje je finansirala Rusija i koji su zauzeli teritorij na istoku, pozvala je na akciju kako bi se „svaka osoba koja govori ruski udarila u čeljust“.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.