SAD razvijaju strahovito oružje za koje tvrde da će im dati prednost nad Kinom i Rusijom. Zove se Mako

HIPERSONIČNA RAKETA

SAD razvijaju strahovito oružje za koje tvrde da će im dati prednost nad Kinom i Rusijom. Zove se Mako

Američka odbrambena kompanija Lockheed Martin planira razviti novu hipersoničnu raketu pod nazivom Mako u Velikoj Britaniji, prije nego što započne njenu proizvodnju u Sjedinjenim Američkim Državama

Kako prenosi Telegraph, Raketa Mako, nazvana po najbržem morskom psu, bit će prototip s velikim manevarskim mogućnostima. Moći će postići brzinu veću od pet macha (otprilike 6174 km/h) i bit će namijenjena borbenim avionima poput F-35, koje koristi Kraljevsko ratno zrakoplovstvo. Mako će se koristiti za napade na morske i kopnene ciljeve, te za uništavanje protivzračne odbrane.

Ova odluka Lockheed Martina da razvija raketu u Britaniji predstavlja odstupanje od njihove uobičajene prakse. Tim Cahill, predsjednik Odjela za rakete i kontrolu vatre u Lockheedu, izjavio je da vojno-sigurnosni savez AUKUS između Velike Britanije, SAD-a i Australije omogućava dijeljenje tehnologije i pomaže u odabiru prioriteta za odbrambene troškove u vrijeme ograničenih budžeta.

240725140

Raketa Mako razvija se od 2017. godine, ali prošle godine nije ušla u Fazu 2 takmičenja za Stand-in Attack Weapon (SiAW) američkog ratnog zrakoplovstva. Iako Lockheed nije nastavio s razvojem u okviru tog programa, raketa Mako je sada ponuđena za različite avione u bliskim i dalekometnim misijama.

Lockheed Martin je nedavno objavio više detalja o oružju, uključujući činjenicu da se raketa može smjestiti u unutrašnje spremnike borbenih aviona F-35 i F-22, što je rijetkost za hipersonična oružja koja obično zahtijevaju velike motore i skladišni prostor za gorivo. Mako je promjera samo 33 cm i dužine 3,96 metara, što joj omogućava unutrašnji transport u američkim avionima pete generacije. Također je provjerena za vanjsko nošenje na avionima poput F/A-18, F-15, F-16 i P-8. Lockheed tvrdi da bilo koji avion s 76 cm nosačima može nositi ovo oružje.

Lockheed koristi aditivnu proizvodnju, poznatu i kao 3D printanje, u izradi rakete Mako. Ovaj proces omogućava izradu dijelova, poput sistema za navođenje i krila, s deset puta manjim troškovima i deset puta bržom brzinom u poređenju s tradicionalnim metodama. Ova tehnologija omogućava brži i ekonomičniji razvoj sofisticiranih sistema.

U trenutku kada Rusija i Kina vode u utrci za razvoj hipersoničnih raketa, Lockheed Martin se nada da će Mako omogućiti američkoj mornarici prednost. Rusija je navodno svoju prvu hipersoničnu raketu predstavila 2019. godine, dok je Kina iste godine počela koristiti svoje prve hipersonične sisteme.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.