U Moskvi raznesen automobil ruskog oficira, nakon nekoliko sati bombaš spektakularno uhvaćen u Turskoj

VOJNIK OSTAO BEZ NOGU

U Moskvi raznesen automobil ruskog oficira, nakon nekoliko sati bombaš spektakularno uhvaćen u Turskoj

Nekoliko sati nakon što je u Moskvi eksplodirao automobil u kojem se nalazio oficir ruskih oružanih snaga Andrej Torgašev, turske vlasti uhapsile su 29-godišnjeg ruskog državljanina Jevgenija Serebrjakova u gradu Bodrumu.

Prema opozicionoj stranici Agenstvo, ovaj je čovjek već učestvovao u antiratnim demonstracijama 2014. godine zbog tadašnjih događaja u Ukrajini. Kako prenose ruski mediji, ruski oficir je u napadu izgubio obje noge, njegova supruga je zadobila lakše ozljede.

"Osumnjičeni za pokušaj ubistva policajca doletio je iz Moskve nedugo nakon napada i u 9.40 sati već je bio na turskom aerodromu Bodrum", napisao je Telegram kanal Baza, dodajući da muškarac nije identificiran odmah po dolasku, ali da su ga turske vlasti identificirale nakon što su ga kasnije obavijestile ruske strane i dalje su uspjele ući u trag.

Tako je, prema tim izvještajima, Rusija navodno saznala da je djelo počinio Seberjakov, otkrila njegovo kretanje i "svalila krivicu" na Tursku hapseći ga nekoliko sati nakon djela.

Ruski istražitelji sada traže izručenje muškarca u njegovu domovinu, objavile su RIA Novosti, dodajući da je Serebrjakov iz grada Urjupinska. "Studirao je na Visokoj ekonomskoj školi u Moskvi, a tokom studija otišao je i u Prag - očito u sklopu razmjene", piše ruska agencija .

Međutim, u početku je bilo nejasnoća oko toga ko je tačno postao žrtva napada. Mediji poput Kommersanta i RBK u početku su pisali da se radi o oficiru tajne službe GRU koji je bio zadužen za komunikacije i učestovao u borbama u Ukrajini. Međutim, supruga 53-godišnjeg Torgaševa kasnije je to odbacila u intervjuu za stanicu RT .

Agencija Interfax kasnije je napisala da je riječ o njegovom 49-godišnjem imenjaku, generalštabnom pukovniku zaduženom za obavještajne službe. Policajčeva rodica naknadno je u intervjuu za web stranicu MSK1.ru potvrdila da je njezina sestra također povrijeđene u napadu.

Na web stranici su se pojavile i snimke posljedica same eksplozije i video koji, prema ruskim Telegram kanalima, pokazuje kako počinitelj postavlja bombu ispod automobila.

Ruski mediji također su na početku izvijestili da ruske vlasti istražuju "ukrajinski trag" nakon napada, dok je Mykhailo Podolyak, savjetnik u uredu ukrajinskog predsjednika, demantirao da Kijev ima bilo kakve veze s napadom.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.