Baloni sa smećem sletjeli blizu kabineta predsjednika Južne Koreje
Foto: UGC

Baloni sa smećem sletjeli blizu kabineta predsjednika Južne Koreje

Baloni koji su donijeli smeće iz Sjeverne Koreje sletjeli su blizu kabineta predsjednika Južne Koreje u Seulu, javlja BBC.

Ovo je prvi put da je meta balona bio kabinet predsjednika, koji se nalazi u zoni zabrane letova. Balone su poslale sjevernokorejske vlasti, a na mjesto njihovog slijetanja je poslat tim za odgovor na hemijsko biološko i radiološko ratovanje. Analizom je ustanovljeno da ne predstavljaju rizik od kontaminacije.

Novinska agencija Yonhap javlja da vojska nije oborila balone zbog rizika od širenja njihovog sadržaja. Baloni su sletjeli i u druge dijelove Seula, a zvaničnici su savjetovali stanovništvu da ih ne dira te da prijavi policiji i vojsci ukoliko ih vidi.

Baloni su navodno trebali završiti u sjevernoj provinciji Đeongi, koja je najnaseljenija u Južnoj Koreji i u njoj se nalazi glavni grad Seul.

Ovaj incident dolazi nekoliko dana nakon što je južnokorejska vojska reagovala na propagandu emitovanu putem zvučnika postavljenih duž granice.

Sjeverna i Južna Koreja koriste balone za svoju propagandu još od Korejskog rata iz pedesetih godina prošloga vijeka. Upotreba balona je eskalirala ove godine, a Sjeverna Koreja je poslala više hiljada balona preko granice od maja. 

Ovo je bio deseti slučaj ove godine, a predstavlja "osvetu" zbog balona koje su poslali južnokorejski aktivisti. Ovi baloni su nosili letke usmjerene protiv Pjongjanga, kao i hranu, ljekove, novac i USB stickove s multimedijalnim sadržajem.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.