Amerika: Policajac ubio ženu u njenoj kući, potvrđuje objavljeni snimak
CBS

Amerika: Policajac ubio ženu u njenoj kući, potvrđuje objavljeni snimak

Zamjenik šerifa okruga optužen je za ubistvo i nedolično ponašanje, ali on sve optužbe negira.

Policija američke države Ilinois objavila je snimak bezbjednosne kamere u kojem se vidi kako je ubijena žena koja je pozvala broj za hitne slučajeve da bi prijavila da je provalnik u njenoj kući.

Zbog ubistva 36-godišnje Sonje Mesi početkom jula tokom proslave Dana nezavisnosti podignuta je krivična prijava protiv jednog od policajaca koji su se odazvali na njen poziv, a slučaj je osudio i predsjednik Džozef Bajden.

Šon Grejson, zamjenik šerifa okruga Sangamon, otpušten je i optužen za ubistvo i nedolično ponašanje, ali je on sve optužbe negirao.

Državna policija Ilinoisa je u ponedeljak, 22. jula objavila snimak u kojem se vidi kako policajci viču na Mesi, naređujući joj da spusti lonac vrele vode, sa uperenim pištoljima ka njoj.

Do incidenta je došlo u ranim jutarnjim satima 6. jula kada je Mesi pozvala policiju, kako bi prijavila provalnika u njenoj kući u Springfildu, 320 kilometara južno od Čikaga.
„Ne treba dolivati ulje na vatru", čuje se policajac Grejson na snimku, misleći na lonac na šporetu, koji Sonja Mesi potom sklanja.

Djeluje da se njih dvoje smiju i šale oko lonca sa vrelom vodom, prije nego što ona dva puta izgovara: „Kažnjavam te u ime Isusa".

„Bolje nemoj ili se kunem Bogom da ću te upucati", odgovara joj Grejson.

Potom izvlači pištolj dok joj povišenim tonom naređuje da spusti lonac.

„U redu, izvinite", izgovara Mesi, prije nego što se sagne.

Pošto ju je upucao, Grejson pita partnera šta da rade, dodajući da nije želio da bude poliven vrelom vodom.

Iz kancelarije državnog tužioca okruga Sangamon saopšteno je da Grejson nije imao osnovu da upotrijebi silu nad 36-godišnjom ženom.

Bajden je rekao da mu je „slomljeno srce" zbog njene porodice.

„Sonja Mesi, voljena majka, prijateljica, ćerka i mlada Afroamerikanka, trebalo bi da je danas živa.

„Njena smrt podsjeća nas da se Afroamerikanci prečesto suočavaju sa strahom za sopstvenu bezbjednost što nije slučaj sa mnogima od nas", rekao je Bajden.

Advokati porodice ubijene žene pohvalili su tužioce za brzo reagovanje protiv Grejsona.

„Snimak će uznemiriti Amerikance. Reagovanje policajca je bilo besmisleno, nepotrebno, neopravdano i neustavno", izjavio je advokat Bendžamin Kramp.

Izvor BBC na srpskom

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.