U Rusiji osuđena novinarka Radija slobodna Evropa
(Foto: Beta/AP Photo, File)

U Rusiji osuđena novinarka Radija slobodna Evropa

Sud u Rusiji osudio je novinarku Radija slobodna Evropa (RSE) Alsu Kurmaševu na šest i po godina zatvora, zbog širenja lažnih informacija o ruskoj vojsci, saopštili su danas predstavnici suda.

Suđenje je bilo tajno.

Presuda je donijeta u gradu Kazan u petak, istog dana kada je u Jekaterinburgu na 16 godina zatvora zbog špijunaže osuđen novinar Volstrit džurnala Evan Gerškovič.

Kurmaševa je osuđena zbog "širenja lažnih vijesti" o ruskoj vojsci, piše u saopštenju vrhovnog suda ruske provincije Tatarstan.

Sud je za AP potvrdio da je Kurmaševa osuđena na šest i po godina zatvora, ali je slučaj klasifikovan kao tajni, stoga detalji optužnice nijesu poznati.

Direktor RSE Stiven Kapus rekao je danas da je presuda Kurmaševoj "ismijavanje pravde" i da je jedina pravična presuda-oslobađajuća.

"Krajnje je vrijeme da se ova američka državljanka, naša draga koleginica, vrati svojoj porodici", izjavio je Kapus.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.