Veliki ukrajinski napad na Rusiju: Gore vojni aerodrom i rafinerija

Veliki ukrajinski napad na Rusiju: Gore vojni aerodrom i rafinerija

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane oborili su 75 ukrajinskih dronova preko noći, uključujući osam u blizini grada Tuapse na obali Crnog mora gdje se nalazi rafinerija ruske naftne kompanije Rosneft, saopštilo je rusko ministarstvo odbrane.

"Četrdeset sedam dronova oboreno je iznad regije Rostov na jugozapadu Rusije, 17 iznad Crnog mora i Azovskog mora, osam iznad regije Krasnodar u kojoj se nalazi Tuapse te po jedna iznad regija Belgorod, Voronjež i Smolensk", objavilo je rusko ministarstvo na Telegramu.

Ministarstvo nije navelo jesu li njegovi odbrambeni sistemi uništili bespilotne letjelice ni je li napad uzrokovao ikakvu štetu. Sergej Boiko, načelnik okruga Tuapse u Krasnodaru, objavio je na Telegramu da infrastruktura i stambene zgrade nisu oštećene.

Rafinerija nafte Tuapse, u vlasništvu naftne kompanije Rosneft, oštećena je u napadu ukrajinskim dronom, rekli su zvaničnici regije Krasnodar nešto kasnije. Krhotine bespilotne letjelice koju je oborila Rusija izazvale su požar u rafineriji koji je u međuvremenu lokalizovan, objavila je regionalna uprava na Telegramu.

Nije bilo žrtava, dodali su. Nije se odmah znalo je li rafinerija operativna ni koja je razmjera pretrpljene štete. Rafinerija Tuapse bila je meta nekoliko ukrajinskih vazdušnih napada od početka rata koji je Rusija pokrenula protiv svog manjeg susjeda 2022. godine. Ruski zvaničnici rijetko otkrivaju punu razmjeru štete nastalu u ukrajinskim napadima.

Snimci na društvenim mrežama govore drugačije

No, snimci na društvenim mrežama sugerišu kako su neki dronovi ipak pronašli svoje mete. Anton Geraščenko, bivši pomoćnik u ukrajinskom MUP-u, objavio je dva snimka na kojima se vidi kako dron pogađa rafineriju.

"Prema ruskom ministarstvu odbrane, svi dronovi su oboreni. Ovaj video pokazuje taj "uspješan rad"", napisao je Geraščenko.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.