Prve reakcije iz Rusije na Bidenovo povlačenje: Moskva likuje i sigurna je u pobjedu Trumpa

BROJNI SE OGLASILI

Prve reakcije iz Rusije na Bidenovo povlačenje: Moskva likuje i sigurna je u pobjedu Trumpa

Bidenova odluka da se povuče iz predsjedničke utrke i na svoje mjesto predloži potpredsjednicu Kamalu Harris izazvala je ogroman broj reakcija i u političkom vrhu Rusije. Očekivano, Moskva likuje i sigurna je u pobjedu Bidenovog protivkandidata Donalda Trumpa.

Portparolka ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova pozvala je na istragu o navodnoj zavjeri američkih medija i političkih krugova, koji su, prema njenim riječima, skrivali stvarno stanje američkog predsjednika Josepha Bidena.

"Sljedeći korak nakon Bidenove pisane izjave o povlačenju iz izborne trke trebao bi biti istraga o zavjeri američkih medija i političkih krugova koji su skrivali stvarno stanje njegovog psihičkog zdravlja, manipulišući javnim mnjenjem", napisala je Zaharova na Telegramu.

Američki predsjednik Joseph Biden povukao se danas iz kampanje za reizbor na predsjedničkim izborima 5. novembra i podržao potpredsjednicu Kamalu Harris za kandidata demokrata.

U pismu objavljenom na društvenoj mreži X, Biden je poručio da vjeruje da je u najboljem interesu njegove stranke i države da se povuče i da se fokusira samo na ispunjavanje svojih dužnosti kao predsjednika do kraja mandata.

Članovi Demokratske partije ranije su pozvali Bidena da se povuče iz kampanje, navodeći da su izgubili povjerenje u njegovo mentalno zdravlje i sposobnost da pobijedi protivkandidata Donalda Trumpa.

Predsjedavajući Državne dume Vjačeslav Volodin rekao je da je američki predsjednik Joseph Biden stvorio probleme širom svijeta i da sada bježi.

"Biden je stvorio probleme širom svijeta i u svojoj zemlji, i vidjevši da neće biti izabran, bježi ne čekajući izbore", rekao je Volodin novinarima.

Dodao je da bi Biden trebao odgovarati za svoje poteze kao predsjednik Sjedinjenih Država.

"On mora odgovarati za razorni rat u Ukrajini, politiku sankcija protiv Rusije i drugih zemalja", rekao je Volodin.

Prvi zamjenik predsjednika Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Aleksej Čepa izjavio je za RIA Novosti da je pobjeda Donalda Trumpa na predstojećim izborima u SAD sada sve očiglednija.

"Bit će konkurencije među demokratama, što će dodatno oslabiti stranku na izborima. Po svemu sudeći, Trumpova pobjeda postaje sve očiglednija. I Predstavnički dom i Senat će završiti u rukama republikanaca", rekao je Čepa.

Poslanik u Državnoj dumi Sultan Kamzajev rekao je da bi Bidenu trebalo suditi pred vojnim tribunalom zbog vojnih akcija koje je pokrenuo.

"Vjerujem da kada se Bidenov predsjednički mandat završi, on treba da se suoči sa suđenjem na Međunarodnom vojnom sudu za vojne akcije pokrenute posljednjih godina", rekao je Kamzajev.

Moskva prati šta se dalje dešava tokom predizborne kampanje u Sjedinjenim Državama nakon što se aktuelni predsjednik Joseph Biden povukao iz kampanje za reizbor, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"Do izbora su ostala još četiri mjeseca, a to je dosta vremena tokom kojeg se mnogo toga može promijeniti i treba paziti šta će se dalje dešavati", rekao je Peskov.

Istakao je da su prioriteti Rusije ostvarivanje ciljeva specijalne vojne operacije, a ne rezultati izbora u Sjedinjenim Državama, prenosi Russia Today.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.