Tajna služba priznala da je odbijala zahtjeve Trampovog tima za povećanje bezbjednosti

Tajna služba priznala da je odbijala zahtjeve Trampovog tima za povećanje bezbjednosti

Američka tajna služba je saopštila da je odbila neke zahtjeve iz tima koji vodi kampanju republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa, za povećanje bezbjednosti na njegovim mitinzima u godinama prije pokušaja atentata tokom predizbornog skupa 13. jula.

Neposredno nakon neuspjelog atentata 13. jula, agencija je negirala da je odbijala takve zahtjeve. Ali tajna služba je nedjelju dana nakon atentata na Donalda Trampa ipak priznala da je odbila neke zahtjeve za povećanje bezbjednosti bivšeg predsjednika.

To priznanje će vjerovatno biti glavno pitanje na saslušanju u Kongresu u ponedeljak, gdje će se direktorka tajne službe Kimberli Čitl pojaviti pred članovima Kingresa, koji su već izrazili nezadovoljstvo zbog bezbjednosnih propusta koji su omogućili 20-godišnjem naoružanom napadaču da se popne na krov zgrade na Trampovom mitingu u Batleru u Pensilvaniji i odatle puca iz svog oružja.

Tramp je tada ranjen u desno uvo, jedan učesnik skupa je poginuo, a dvojica su ranjena.

Sekretar za unutrašnju bezbjednost Alehandro Majorkas rekao je da je ono što se dogodilo neuspjeh službe, dok je nekoliko kongresmena iz redova republikanaca pozvalo Čitlovu da podnese ostavku, ili bude otpuštena. Čitlova za sada ima podršku demokratskog predsjednika Džozefa Bajdena i Majorkasa.

Bajden je naredio nezavisnu istragu. Odeljenje za unutrašnju bezbjednost i kongresni komitet takođe istražuju.

Tramp kaže da nije dobio nikakve indicije da je identifikovana sumnjiva osoba, u momentu kada je dolazio na govornicu u Pensilvaniji.

Neki učesnici skupa rekli su u intervjuima nakon pokušaja atentata da su vidjeli naoružanog napadača kako se penje na krov, prije nego što je Tramp izašao na binu i da su obavijestili policiju i druge bezbjednosne službe, ali da nije bilo nikakvog reagovanja.

Tramp je takođe zapitao kako je napadač uspio da pristupi krovu zgrade noseći oružje.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.