U utorak sastanak Bajdena i Netanjahua: Fokus na prekidu vatre i oslobađanju talaca

U utorak sastanak Bajdena i Netanjahua: Fokus na prekidu vatre i oslobađanju talaca

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sastaće se u utorak sa predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Džoom Bajdenom, saopšteno je iz Kabineta izraelskog čelnika.

Očekuje se da će Netanjahu u ponedjeljak otputovati u Sjedinjene Države, objavio je njegov Kabinet.

Dvojica lidera su se posljednji put lično sastala u Tel Avivu 18. oktobra, ubrzo nakon napada koji je Hamas izveo na jugu Izraela 7. oktobra.

Tog dana, Hamasovi militanti – teroristička grupa koju su proglasile Sjedinjene Države i Evropska unija – ubili su više od 1.200 Izraelaca i uzeli oko 240 talaca.

Vjeruje se da je oko 116 talaca još u Gazi, uključujući 42 za koje izraelska vojska vjeruje da su ubijena.

Izrael je tada pokrenuo ofanzivu u Gazi da uništi Hamas.

Kao rezultat izraelske kopnene i vazdušne ofanzive u toj regiji, ubijeno je više od 38.000 Palestinaca, izvještavaju palestinske zdravstvene vlasti.

Prema izvještajima medija, očekuje se da će razgovori biti usmjereni na pokušaje da se osigura prekid vatre u Gazi i oslobađanje talaca u zamjenu za palestinske zatvorenike.

U međuvremenu, u Izraelu rastu kritike na račun Netanjahuovih putovanja u inostranstvo. Demonstranti zahtijevaju da on napusti Izrael tek nakon što se postigne dogovor o oslobađanju talaca.

Netanjahu će se u srijedu obratiti američkom Kongresu povodom akcija izraelske vojske u Gazi.

Odnosi između Bajdena i Netanjahua smatraju se napetim, posebno nakon snimka koji je nedavno objavio izraelski premijer, u kojem oštro kritikuje američku vladu zbog obustavljanja

Izvor: Antena M

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.