Dramatično upozorenje iz Europola: Evropa je preplavljena drogom, možemo izgubiti ovu bitku

Dramatično upozorenje iz Europola: Evropa je preplavljena drogom, možemo izgubiti ovu bitku

Organizovani kriminal širi se Evropom, prema evropskoj agenciji za provođenje zakona Europol, sa sve većom sklonošću ka nasilju među kriminalnim mrežama, što predstavlja problem za mnoge zemlje u Evropi.

"Organizirani kriminal je u porastu. Iskorištava svaku slabost", rekla je šefica Europola Catherine De Bolle za njemački novinski časopis Der Spiegel.

Sve veća trgovina drogom raspiruje nasilje, kazala je De Bolle. Proizvodnja kokaina u Južnoj i Srednjoj Americi je u procvatu, a Evropa je preplavljena drogom, prema Europolu.

"Situacija je dramatična", kazala je De Bolle, istaknuvši da je u porastu i trgovina drugim drogama.

Prema istragama policije sa sjedištem u Haagu, u Evropskoj uniji djeluje 821 teška kriminalna mreža. Ove bande, s više od 25.000 članova, visoko su profesionalne i nemilosrdne, upozorio je nedavno Europol. Glavni biznis je, prema analizi, trgovina drogom.

De Bolle je zatim dalje navela da novac zarađen od droge u Evropi uglavnom ostaje na kontinentu i ulaže se u lokalnu privredu.

"To čini organizirani kriminal jednom od najvećih opasnosti našeg vremena. Policiji su potrebna tehnička sredstva, ovlasti i osoblje kako bi imala priliku u borbi protiv kriminalnih mreža. Ako ne uložimo više, izgubit ćemo ovu bitku", istakla je šefica Europola.

Nakon teškog sukoba njemačkih i nizozemskih narko-bandi na području Kelna, sindikat njemačkih kriminalističkih istražitelja (BDK) upozorio je na zločine poput napada eksplozivom i otmica.

"Nizozemska nam mora biti upozorenje", rekao je predsjednik BDK-a Sjeverna Rajna-Vestfalija Oliver Huth za novine Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung. Eksplozije ispred domova ili poslovnih prostora uobičajena su taktika pritiska koju koriste narko bande.

Izvor:Klix.ba

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.