Japanska vlada mijenja spoljnu politiku i upozorava: Nije isključen rat na Pacifiku

Japanska vlada mijenja spoljnu politiku i upozorava: Nije isključen rat na Pacifiku

Detalji dokumenta o pregledu odbrane

Ne može se isključiti da u bliskoj budućnosti dođe do rata u području indopacifika, stoji u najnovijem dokumentu o pregledu odbrane koju je sačinila Vlada Japana.

U ovom dokumentu se naglašava da postoji realna opasnost da u tom području dođe do rata koji bi po obimu i karakteristikama ličio na rat u Ukrajini.

Kako navodi magazin Diplomat, u dokumentu se poimenice ne spominje Kina, ali je jasno da se misli na to da bi Kina mogla u ovom području uraditi ono što je Rusija uradila u Ukrajini.

- Prvi dio godišnje odbrambene bijele knjige, koji opisuje bezbjednosnu situaciju oko Japana, najnapetiji je u istoriji ove publikacije, s obzirom na proširenu invaziju Rusije na Ukrajinu, sve veći vojni pritisak Kine na Tajvan i raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja od strane Sjeverne Koreje - piše Diplomat.

Zbog sve većeg rizika za mir u svijetu, Japan je pokrenuo diplomatsku ofanzivu kako bi demokratske zemlje upozorio na moguće izazove i pokrenuo raspravu o zajedničkim mjerama na očuvanju mira. U sklopu ove inicijative, Joko Kamikava, ministrica spoljnih poslova Japana upravo je posjetila zapadni Balkan, a tim povodom je boravila i u BiH. Cilj Japana je zajedno s SAD, EU, Južnom Korejom, Australijom i drugim zemljama s tržišnom ekonomijom i demokratskim uređenjem osmisliti forum za dijalog kako da se uzajamno pomognu u očuvanju vrijednosti nastalih poslije Drugog svjetskog rata. U regionu zapadnog Balkana Japan od 2018. godine ima usvojenu strategiju kojoj je osnovni cilj ekonomska saradnja, jačanje zajedničkih vrijednosti i saradnja među zemljama i narodima.

Japan želi da jača odnose s EU, najvećim zajedničkim tržištem na svijetu, a zapadni Balkan je prirodno područje za saradnju, s obzirom na to da je taj region od strateškog značaja za evropsku bezbjednost. Na sličan način, Japan se nada da će EU i najveće evropske zemlje naći način i interes da s Japanom sarađuju na bezbjednosti Pacifika, koji je od strateškog značaja ne samo za Japan, nego i za EU obzirom na rastući ekonomski značaj ovog područja.

U istorijskom govoru pred Kongresom SAD u aprilu ove godine japanski premijer Fumio Kišida je saopštio da Japan želi preuzeti veću odgovornost za očuvanje međunarodne bezbjednosti, i napomenuo da nije pravedno da SAD same preuzimaju taj globalni teret na sebe.

- Odbrana slobode, demokratije i vladavine prava je nacionalni interes Japana. Japan čini sve i stajaće rame uz rame sa američkim narodom kao njihov globalni partner za ove vrijednosti. Niste sami, mi smo uz vas - rekao je on tada.

Narednog mjeseca održan je i dijalog na visokom nivou između Japana i EU, a osim globalne bezbjednosti, demokratije i tržišne ekonomije, riječ je bilo o osiguranju strateških sirovina važnih za zelenu tranziciju i savremene tehnologije. Takođe, naglašena je važnost očuvanja sistema globalne trgovine zasnovane na pravednom takmičenju.

- Naglasili su ulogu multilateralnog trgovinskog sistema u podršci stabilnosti globalne trgovine i obavezali se da će dalje unaprijediti saradnju između EU i Japana na reformi Svjetske trgovinske organizacije kako bi se poboljšale sve njegove funkcije - naglašeno je u komunikeu.

Analitičari smatraju da se radi o najvećoj promjeni japanske spoljne politike od kraja Drugog svjetskog rata, a obzirom da se radi o trećoj svjetskoj ekonomiji, potezi koji se donose imaće reperkusije na globalnom nivou.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.