Bašović: Program
Anđela Bašović, Foto: Screenshot

Bašović: Program "Evropa sad 2“ realan i održiv

Vlada je prethodnih mjeseci, kao što će i u narednom periodu voditi odgovornu fiskalnu politiku i odgovorno upravljati javnim finansijama, poručila je državna sekretarka u Ministarstvu rada i socijalnog staranja Anđela Bašović u "Vinku“ Radio televizije Nikšić. Ona je istakla da je program „Evropa sad 2“ realan i održiv.

Bašović je navela da je program "Evropa sad 2“ predstavljen kroz Fiskalnu strategiju i da podrazumijeva da će minimalna prosječna zarada u Crnoj Gori iznositi 1.000 eura, dok će minimalna zarada za zaposlene biti podijeljena u dva nivoa, i to da će minimalna zarada za zaposlene do VI nivoa kvalifikacija obrazovanja iznositi 600 eura, a za VI i veće nivoe 800 eura.

Govoreći o penzijama, rekla je da njihov obračun nikada nije zavisio od uplate doprinosa.

"Ono što je bitno je osnovica, tj. zarada. Samim rastom zarade doći će do rasta penzija. Mi smo izmjenama Zakona o penzijsko invalidskom osiguranju decembra prethodne godine predvidjeli usklađivanje na osnovu četvoromjesečnih podataka od kojih je jedan od najznačajnijih parametara upravo prosječna zarada koja će da raste. Samim tim, sa rastom prosječne zarade doći će do povećanja penzija u januaru i penzije će biti uvećane onima koji primaju iznad minimalne za oko sedam procenata ili oko 50 eura. Usklađivanje penzija će biti veće i to samo ukoliko inflacija bude nula procenata. Ukoliko inflacija bude veća biće i veće usklađivanje penzija“, ukazala je Bašović.

Naglašava da je Vlada prethodnih mjeseci i da će u narednom periodu voditi odgovornu fiskalnu politiku i odgovorno upravljati javnim finansijama, te da je program „Evropa sad 2“ realan i održiv.

Na pitanje da li taj program može ugroziti funkcionisanje Fonda PIO, Bašović ponavlja da od uplate doprinosa ne zavisi obračun penzije.

"Do smanjenja penzije neće doći, niti će program uticati na funkcionisanje Fonda PIO. Ti doprinosi koji se uplaćuju slivaju se u zajedničku državnu kasu. To bi značilo da prihode koje naplaćujemo od PDV-a, poreza na dohodak fizičkih ili dobit pravnih lica, mogla bi da koristi samo Poreska uprava ili Ministarstvo finansija, što nije slučaj, već svi znamo da prihodi koji se naplaćuju jesu jedni od najvećih prihoda same državne kase koji se kasnije redistribuiraju kad se kreira budžet svim ostalim potrošačkim jedinicama“, navela je Bašović.

Ističe da Fiskalna strategija sadrži određene mjere koje će doprinijeti dodatnim prihodima budžetu Crne Gore, te da će isti slučaj kao sa penzijama biti sa doprinosima za Fond PIO koji mogu biti nedostajući, ne iz zaduženja nego iz opštih prihoda.

Bašović kaže da od socijalne pravde tokom prethodnih godina nismo puno vidjeli.

"Upravo ovaj program predstavlja korak naprijed i doprinijeće socijalnoj pravdi“, smatra ona.

Napominje da su prije Programa "Evropa sad 1“ minimalne zarade iznosile 222 eura, a nakon programa povećane na 450 eura, čime je prosječna zarada skočila sa 532 na 719 eura.

"Nakon primjene Programa "Evropa sad 2″ doći ćemo do minimalne prosječne zarade od 1.000 eura i povećati zarade svim zaposlenima“, kaže Bašović i dodaje da nema povlašćenih pojedinaca.

Ukazuje i da je stopa nezaposlenosti na rekordno minimalnom nivou od 11,9 odsto.

Na pitanje da li povećanje plata i penzija gubi na snazi rastom cijena, Bašović kaže da do povećanja cijena ne može doći zbog Programa „Evropa sad 2“.

"Ukoliko dođe do povećanja cijena to će biti vještačko podizanje, što će Vlada morati da prati i promptno reaguje. S obzirom na to da nema povećanja stope PDV-a i da je ušteda na strani poslodavca njihova poreska olakšica nema osnove za povećanje cijena“, navodi ona.

Kaže da će Ministarstvo sa Fondom PIO napraviti kalkulator za obračun penzija koji će omogućiti građanima da vide da li su im uplaćeni porezi i doprinosi i koliko će njihova penzija iznositi.

"Do novembra očekujemo digitalizaciju svih procesa Zavoda za zapošljavanje, tako će biti i sa Fondom PIO“, zaključila je Bašović.

RTNK

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.