Netanjahu blokirao osnivanje bolnice za bolesnu djecu iz Gaze u Izraelu

Netanjahu blokirao osnivanje bolnice za bolesnu djecu iz Gaze u Izraelu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je blokirao planove za osnivanje poljske bolnice u Izraelu za bolesnu i ranjenu djecu iz Gaze, javljaju agencije.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je najavio početkom ove nedjelje osnivanje bolnice kao privremene mjere da se obezbijedi liječenje dok je granični prelaz Rafa između Gaze i Egipta zatvoren za civile.

U četvrtak je u kabinetu izraelskog premijera rečeno da on nije odobrio bolnicu na teritoriji Izraela i da se taj plan neće realizovati.

Od početka rata u oktobru prošle godine bilo je mnogo upozoravajućih izvještaja i izazvana je zabrinutost u međunarodnoj zajednici o posljedicama po djecu i broju onih koji su zadobili teške povrede, podsjeća BBC.

Galant je rekao da bi privremena bolnica bila korišćena za najhitnije humanitarne potrebe dok se ne uspostavi stalan sistem za evakuaciju i liječenje bolesne djece.

On je rekao da bi u bolnicu bili primljeni djeca oboljela od karcinoma, dijabetesa i ona s ortopedskim povredama.

Međutim, u saopštenju Netanjahuovog kabineta je navedeno da on „ne odobrava osnivanje bolnice za stanovnike Gaze na izraelskoj teritoriji i zato ona neće biti osnovana“.

Jedan izraelski zvaničnik izjavio je za Frans pres, pod uslovom da ostane anoniman, da je Ministarstvo odbrane Izraela zatražilo od kabineta premijera da ubrza evakuaciju pacijenata iz Gaze prije dvije nedjelje.

Odgovora nije bilo pa je ministar naredio vojsci osnivanje bolnice na teritoriji Izraela kao hitno rješenje za bolesnu djecu, rekao je isti izvor.

Netanjahuov vojni sekretar general major Roman Gofman je izjavio za portal Ynet njuz da nije bilo dovoljno napretka u stvaranju koridora za transport bolesnih i ranjenih stanovnika Gaze u druge zemlje i da zato neće biti ni bolnice.

Ta epizoda je najnoviji znak napetosti u Vladi Izraela koja traje već nekoliko mjeseci, komentariše BBC.

U maju je Galant, iz Netanjahuove konzervativne partije Likud, otvoreno izrazio nezadovoljstvo što Vlada nije donijela planove o upravljanju Gazom poslije rata.

U junu je bivši šef izraelske vojske Beni Ganc iz opozicione centrističke stranke Nacionalno jedinstvo napustio ratni kabinet u znak protesta zbog Netanjahuovog vođenja rata.

Izvor:AntenaM

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.