Evropski parlament usvojio prvu rezoluciju u novom sazivu, žestoko kritikovan Viktor Orban

Evropski parlament usvojio prvu rezoluciju u novom sazivu, žestoko kritikovan Viktor Orban

Jaka podrška za Ukrajinu

U drugom danu prvog zasjedanja novog saziva Evropskog parlamenta zastupnici su glasali za prvu rezoluciju, kojom je ponovljena značajna podrška za Ukrajinu, te kritikovan premijer Mađarske Viktor Orban.U rezoluciji koju su podržale grupacije EPP, S&D, Renew Europe, Zeleni i ECR stoji da se osuđuje Orbanovo putovanje u Moskvu, Peking i na Floridu (na sastanak sa Donaldom Trumpom), te se traži još veća finansijska i vojna pomoć Ukrajini.

Za usvajanje rezolucije glasalo je čak 495 zastupnika, dok je protiv bilo 137. Suzdržano je bilo 47 zastupnika u EU parlamentu.

Ekstremno desna grupacija Patriote za Evropu predložila je alternativu rezoluciju gdje se ne spominje Orban, ali se "osuđuje agresija Rusije" i "barbarski napad" na dječiju bolnicu u Kijevu.

Ovom rezolucijom je efektivno završen posao evroparlamentaraca za danas. Ključni moment prvog zasjedanja bit će sutra, kada će glasati za predsjednika Evropske komisije.

Evropsko vijeće je kao kandidata predložilo Ursulu von der Leyen, koja se nada da će glasanje za rezoluciju o Ukrajini biti pozitivan znak za glasanje o njenom novom mandatu na čelu Evropske komisije.

Ipak, vrijedi istaći da određen broj glasača iz grupa S&D i Renew Europe možda odluči ostati suzdržano. Von der Leyen u tom slučaju zavisi od podrške grupe ECR, koja predstavlja umjerenu desnicu.

Izvor:Klix ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.