Visoki zvaničnici EU bojkotuju sastanke u Mađarskoj posle Orbanove posjete Putinu
Foto: Stevo Vasiljević/Pobjeda

Visoki zvaničnici EU bojkotuju sastanke u Mađarskoj posle Orbanove posjete Putinu

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (von der Layen) naredila je visokim zvaničnicima Evropske unije da ne idu na sastanke u Mađarskoj usred gnijeva zbog posjete premijera Viktora Orbana ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, saopštio je Brisel u ponedeljak.

Orban – čija je zemlja ovog mjeseca preuzela rotirajuće predsjedavanje tijelom koje predstavlja 27 zemalja EU – razgnijevio je svoje druge evropske lidere odlaskom u Moskvu 5. jula.

Razgovori s Putinom bili su dio onoga što je Orban – najbliži prijatelj Kremlja iz EU – opisao kao "mirovnu misiju" povodom rata u Ukrajini, koja je takođe uključivala posjete Kini i bivšem američkom predsjedniku Donalda Trampu (Trump).

Portparol predsjednice fon der Lajen rekao je da "u svijetlu nedavnih dešavanja" komesari EU neće prisustvovati sastancima u Mađarskoj u okviru njenog predsjedavanja.

"Komisija će biti zastupljena na nivou viših službenika samo tokom neformalnih sastanaka", napisao je portparol Erik Mamer (Eric) na mreži X.

Članice EU ljute su što je Orban izgleda iskoristi poziciju rotirajućeg predsjedavanja kako bi dodao težinu svojim putovanjima u inostranstvo.

Drugi lideri EU kritikovali su nacionalistu Orbana zbog njegove posjete Putinu u Moskvi i insistirali da mu nije dat širi mandat za bilo kakve razgovore.

Ovaj potez šefice Evropske komisije usledio je pošto su diplomate rekle da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj (Josep Borrel) razmatra plan da ministri spoljnih poslova ne odu na sastanak u Budimpešti sledećeg mjeseca.

Nekoliko diplomata je reklo da bi Borelj mogao da sazove sastanak u Briselu u isto vreme kako bi spriječio da ministri odu u Mađarsku.

Zvaničnici su rekli da bi de fakto bojkot spoljnopolitičkog sastanka Mađarskoj poslužio kao ukor i spriječio je da bude u centru pažnje kao predsjedavajuća.

Orban, koji je dugo bio trn u oku EU zbog nazadovanja u demokratiji i vladavini prava, ostaje prkosno blizak Kremlju više od dvije godine pošto je Putin naredio invaziju na Ukrajinu.

EU se odlučno protivila ratu Rusije i uvela je Moskvi 14 rundi sankcija.

Međutim, Mađarska je u više navrata spječavala napore da se kazni Kremlj i pomogne Ukrajini u njenoj borbi protiv agresora.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.