Rumunija udvostručila kvote za ubijanje medvjeda nakon smrti mlade planinarke

Rumunija udvostručila kvote za ubijanje medvjeda nakon smrti mlade planinarke

Parlament Rumunije je usvojio zakon kojim se dozvoljava ubijanje gotovo 500 medvjeda tokom ove godine, a zakon je donijet nekoliko dana poslije smrti jedne mlade planinarke koju je ubio medvjed

Tu mjeru su udruženja za zaštitu životinja ocijenila kao neefikasnu.

Poslanici su pozvani sa ljetnje pauze da glasaju o tom hitnom tekstu, pošto je prošlonedjeljna smrt 19-godišnje djevojke izazvala jake emocije u zemlji.

Predsjednik Klaus Johanis rekao je tada da je „šokiran smrću djevojke“, ocijenivši da je bilo „previše medvjeda“, dok je premijer Marsel Čolaku sazvao vanrednu sjednicu parlamenta koja je održana danas. Poslanici su minutom ćutanja odali počast žrtvi.

Zakon koji je usvojen velikom većinom daje zeleno svjetlo za ubijanje 480 medvjeda ove godine, u poređenju sa 220 u 2023. godini.

Podnosioci zakona su naveli da postoji „prenaseljenost“ ove zaštićene vrste životinja što je dovelo da „alarmantno stanja“ i porasta napada.

Svjetski fond za prirodu osudio je „zakon koji ne rješava apsolutno ništa“.

- To je matematička računica koja pretpostavlja da što je manje medvjeda, to je manji rizik od napada - naveo je fond i dodao da prije svega treba raditi na prevenciji i ciljanom eliminisanju problematičnih medvjeda.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.