Evropska unija produžila sankcije Iranu

Evropska unija produžila sankcije Iranu

Evropska unija (EU) produžila je sankcije Iranu na godinu dana zbog vojne podrške Rusiji i oružanim grupama na Bliskom istoku i u Crvenom moru.

Iz Vijeća EU najavljeno je da su sankcije, koje su uvedene 14. maja zbog vojne podrške Rusiji i oružanim grupama na Bliskom istoku i Crvenom moru, produžene do 27. jula 2025.

Saopćeno je da će se odluka o produženju preispitivati ​​jednom godišnje.

Sankcijama je obuhvaćeno 12 pojedinaca i devet organizacija.

EU je osudila Iran nakon napada na Izrael 13. aprila i odlučila uvesti sankcije.

Sankcije obuhvataju zamrzavanje imovine, zabranu direktnih ili indirektnih ekonomskih koristi od navedenih pojedinaca i organizacija i zabranu putovanja u EU.

Izvor:N1bh

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.