Sutkinja odbacila slučaj protiv Donalda Trumpa za skrivanje tajnih dokumentara

PREKRŠEN USTAV SAD-A

Sutkinja odbacila slučaj protiv Donalda Trumpa za skrivanje tajnih dokumentara

Sutkinja Aileen Cannon odlučila je da se slučaj za skrivanje tajnih dokumenta protiv predsjedničkog kandidata Republikanske stranke i bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa odbaci.

Cannon je objavila izvještaj na 93 stranice u kojem je pojasnila zbog čega je odlučila odbaciti slučaj protiv Trumpa.

Prema njenoj interpretaciji, u ovom slučaju je Joe Biden, predsjednik SAD-a, prekršio Ustav ove države, u kontekstu njegovog imenovanja Jacka Smitha za "specijalnog tužioca."

Konkretno, Cannon smatra da je Bidenova odluka da imenuje Smitha za specijalnog tužioca u suprotnosti s dijelom Ustava SAD-a koji govori o pravima i privilegijama predsjednika.

Podsjetimo, FBI je 8. augusta 2022. godine izvršio pretres vile Mar-a-Lago, gdje živi Trump sa svojom porodicom otkada je napustio mjesto predsjednika.

Tada je u kući pronađeno više od 13.000 dokumenata s različitim nivoima tajnosti, uključujući važne informacije o nuklearnom arsenalu SAD-a, kao i o državnim agencijama FBI, CIA i NSA.

Ubrzo je protiv njega podignuta optužnica po 37 tačaka, a dodane su i još tri. Trumpov tim advokata je više puta pokušavao da legalno odbaci slučaj, a bivši predsjednik se izjasnio da nije kriv.

Iako bi ovom odlukom sutkinje Cannon trebalo da se u potpunosti odbaci ovaj slučaj, sigurno će se nastaviti legalna borba na višim sudovima u SAD-u.

Izvor:Klix.ba

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.