Istorija atentata na predsjednike SAD-a: Prvi slučaj star skoro 200 godina

Istorija atentata na predsjednike SAD-a: Prvi slučaj star skoro 200 godina

Posljednji put kada je američki predsjednik povrijeđen u pokušaju atentata dogodio se prije 43 godine, za vrijeme prvog mandata Ronalda Reagana. Lincoln je ubijen 15. aprila 1865. godine, manje od nedelju dana nakon što je Građanski rat zvanično završio.

Pokušaj atentata na Donalda Trumpa na predizbornom skupu u Pennsylvaniji u subotu doprinio je iznenađujuće dugačkoj listi aktuelnih i bivših američkih predsjednika koji su bili žrtve atentata ili pokušaja atentata kroz istoriju Sjedinjenih Američkih Država.

Posljednji put kada je američki predsjednik povrijeđen u pokušaju atentata dogodio se prije 43 godine, za vrijeme prvog mandata Ronalda Reagana. Upucao ga je John Hinckley Jr. 30. marta 1981. godine ispred hotela Hilton u Washingtonu, što je rezultiralo slomljenim rebrom i probušenim plućima. Reagan je bio podvrgnut hitnoj operaciji, oporavio se i ponovo izborio svoj drugi mandat u Bijeloj kući.

Najpoznatije ubistvo američkog predsjednika u moderno doba bilo je pucnjava na Johna F. Kennedyja 22. novembra 1963. godine u Dallasu u Texasu. Kennedy se vozio u predsjedničkoj koloni u limuzini s otvorenim krovom kada ga je upucao u potiljak i ubio Lee Harvey Oswald sa šestog sprata Teksaškog skladišta školskih knjiga.

Kennedy je jedan od četiri ubijena američka predsjednika. Ostala trojica su Abraham Lincoln, James Garfield i William McKinley, navodi američka javna televizijska mreža PBS.

Lincoln je ubijen 15. aprila 1865. godine, manje od nedelju dana nakon što je Građanski rat zvanično završio. Bio je na predstavi u Fordovom teatru u Washingtonu, kada ga je John Wilkes Booth smrtonosno upucao u potiljak.

Garfielda je 2. jula 1881. godine Charles Guiteau upucao dva puta u leđa dok se predsjednik spremao da uđe u voz na željezničkoj stanici u Washingtonu. Garfield je preživio skoro dva mjeseca nakon pucnjave, ali je na kraju preminuo od zadobijenih rana.

McKinley je 6. septembra 1901. godine upucan dvaput u grudi iz neposredne blizine u Buffalu, a ubica je bio Leon Czolgosz. Predsjednik je preživio pucnjavu, ali je preminuo osam dana kasnije nakon što je podlegao gangreni uzrokovanoj ranama.

Pokušaji atentata na američke predsjednike datiraju od prije skoro dva stoljeća.

Prvi se dogodio 30. januara 1835. godine, kada je Richard Lawrence pokušao upucati predsjednika Andrewa Jacksona nakon što je napustio kongresnu sahranu u zgradi Capitola, ali ga je promašio.

Theodorea Roosevelta je 14. oktobra 1912. godine u grudi upucao John Schrank u Milwaukeeju, dok je išao na predizborni govor. Istorijski zapisi pokazuju da je tekst Rooseveltovog govora od 50 stranica na grudima u kombinaciji sa metalnom futrolom za naočare usporio metak i spasio mu život.

Petnaestog februara 1933. godine na Franklina D. Roosevelta pucao je Giuseppe Zangara nakon što je održao govor u Miamiju na Floridi, samo 17 dana prije njegove prve predsjedničke inauguracije. Pet ispaljenih metaka promašilo je novoizabranog predsjednika, a Roosevelt nije povrijeđen tokom pokušaja atentata. Međutim, hici su smrtonosno ubili gradonačelnika Chicaga Antona Cermaka.

Na Harryja Trumana su pucala dvojica portorikanskih nacionalista 1. novembra 1950. godine tokom renoviranja Bijele kuće. Predsjednik je izbjegao povrede, ali je policajac ubijen tokom pokušaja atentata.

Gerald Ford se suočio sa dva pokušaja atentata 1975. godine. Prvi se dogodio 5. septembra u Sacramentu u Californiji, kada ga je pokušala ubiti Lynette Fromme. Drugi se dogodio 17 dana kasnije kada je Ford bio u posjeti San Franciscu 22. septembra. Sara Jane Moore je pucala na Forda, ali je promašila. Ford nije povrijeđen ni u jednom pokušaju atentata.

Desetog maja 2005. George W. Bush je držao govor na Trgu slobode u Tbilisiju, u Gruziji, kada je Vladimir Arutjunijan bacio granatu na podijum. Granata nije eksplodirala i predsjednik nije povrijeđen, ali je prilikom hapšenja Arutjunijan ubio agenta Ministarstva unutrašnjih poslova SAD-a.

Oscar Ramiro Ortega-Hernandez ispalio je najmanje sedam metaka na Bijelu kuću 11. novembra 2011. godine, tokom prvog mandata Baracka Obame. Tokom pokušaja atentata u Bijeloj kući nisu bili ni predsjednik ni prva dama.

Dogodila su se i dva velika atentata i pokušaja atentata na političare koji nisu bili predsjednici.

Petog juna 1968. godine Sirhan Sirhan je smrtno ubio Roberta F. Kennedyja, brata predsjednika Johna F. Kennedyja u hotelu Ambassador u Los Angelesu. Robert Kennedy je bio vodeći kandidat na predsjedničkim izborima Demokratske stranke 1968. godine.

Bivši guverner Alabame George Wallace bio je vodeći kandidat za demokratske predsjedničke izbore 1972. godine kada ga je Arthur Bremer četiri puta upucao dok je vodio kampanju u trgovačkom centru u Laurelu, u Marylandu. Wallacea je upucao u stomak i grudi i ostao je paralizovan od struka naniže do kraja života. Pokušaj atentata i posljedice ranjavanja stavili su tačku na njegovu kandidaturu za predsjednika.

Izvor:trtbalkan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.