Thomas Matthew Crooks

Thomas Matthew Crooks

Thomas Matthew Crooks (2004-13. jula 2024.) bio je Amerikanac iz Bethel Parka u Pensilvaniji koji je 13. jula 2024. pokušao ubiti bivšeg predsjednika Sjedinjenih Država Donalda Trumpa dok je držao predizborni govor u Butleru u Pensilvaniji.

 Opremljen puškom AR-15, pozicionirao se na krovu proizvodnog pogona udaljenog 200-400 stopa sjeverno od mjesta gdje je Trump držao govor. Ispalio je nekoliko hitaca u Trumpa, okrznuvši mu gornji dio desnog uha; jedan učesnik skupa je pogođen u glavu i odmah ubijen, dok su dvojica (uključujući nećaka republikanskog kongresmena Ronija Džeksona) teško povređena.

Crooksa je ubrzo nakon pucnjave ubio snajperist protunapadnog tima Tajne službe, a Trump je poslat u bolnicu u stabilnom stanju.

Crooksovo pucanje na Trumpa bio je prvi put da je bivši ili sadašnji američki predsjednik ili predsjednički kandidat povrijeđen u pokušaju atentata od novoizabranog predsjednika Ronalda Reagana 1981. godine.

Izvor:historica.fandom.com

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.