Pad prodaje stambenih nekretnina u EU
Foto: Pixabay

Pad prodaje stambenih nekretnina u EU

Prošle godine je broj transakcija prodaje stambenih nekretnina pao u 13 od 16 članica EU za koje je evropski statistička kancelarija Eurostat imala podatke.

U međugodišnjoj usporedbi najveći pad bilježi Luksemburg, a najveći rast Kipar. Jedan od najvećih padova doživjela je i Slovenija, gdje se broj transakcija smanjio za petinu, prenosi SEEbiz.

Prošla je godina bila druga zaredom u kojoj je u većini članica EU zabilježen pad broja transakcija prodaje stambenih nekretnina. U 2022. pad je zabilježen u deset država članica.

Prema podacima Eurostata, lani je najveći međugodišnji pad broja takvih transakcija bio u Luksemburgu, i to 43,3 odsto. Slijede Austrija sa padom od 26,4 odsto, Mađarska i Finska sa po 24,5 odsto, te Francuska sa 21,5 odsto.

Odmah iza Francuske smjestila se Slovenija, u kojoj se prošle godine broj transakcija prodaje stambenih nekretnina smanjio 20 odsto.

S druge strane, najveći rast broja transakcija zabilježen je na Kipru, rast je iznosio 31 odsto. Rast je takođe zabilježen u Poljskoj 3,9 odsto i Irskoj 0,6 odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.