Na pravom mjestu u pravo vrijeme: Zabilježen trenutak kada metak najvjerovatnije prolazi pored Trumpa
Foto: EPA-EFE

Na pravom mjestu u pravo vrijeme: Zabilježen trenutak kada metak najvjerovatnije prolazi pored Trumpa

Dok se detalji o pucnjavi na skupu bivšeg predsjednika SAD-a Donalda Trumpa utvrđuju, pojavile su se i prve fotografije na kojima se najvjerovatnije može vidjeti i metak koji je okrznuo Trumpa.

Naime, dok je dokumentovao predizborni skup u Pennsylvaniji, fotograf New York Timesa Doug Mills fotografisao je momenat kada metak prolazi pored glave bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

Da je zaista riječ o metku u svojoj procjeni naveo je i Michael Harrigan, penzionisani specijalni agent FBI-a.

"Apsolutno bi mogao da prikazuje pomjeranje vazduha usled projektila. Čini se da je ugao malo nizak i da mu je prošao kroz uvo. Jednostavna balistička matematika je pokazala da je moguće uhvatiti metak kao što je to Mills vjerovatno i učinio na fotografiji", naveo je.
Iz New York Timesa su naveli kako Mills koristi Sony digitalni fotoaparat sposoban da snima slike brzinom do 30 kadrova u sekundi.

"Snimio je ove fotografije na brzini okidača od 1/8.000 sekunde, što je izuzetno brzo po industrijskim standardima", objašnjavaju.

Drugi faktor koji je uticao na ovo jeste i brzina metka iz vatrenog oružja.

"Ako je napadač pucao iz puške u stilu AR-15, mecima kalibra 5,56 milimetara i ako je on snimao brzinom zatvarača od 1/8.000 sekunde, ovo bi omogućilo da se fotografija metka zabilježi", naveo je.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.