Lukašenko: Naredio sam povlačenje vojske sa granice sa Ukrajinom

Lukašenko: Naredio sam povlačenje vojske sa granice sa Ukrajinom

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je da su napetosti na granici s Ukrajinom navodno riješene, pa je naredio povlačenje bjeloruskih trupa s pograničnog područja.

Lukašenko je u subotu stigao na sastanak blizu ukrajinske granice.

Rekao je da su napetosti na granici s Ukrajinom riješene, navodno nakon značajne eskalacije prije nekog vremena, na što je bjeloruska strana "morala reagovati".

"Nakon što smo preduzeli akciju, Ukrajinci su povukli svoje oružane snage i dodatne jedinice s naše granice i cjelokupno s bjelorusko-ukrajinskog graničnog područja. Trenutno nemamo nikakvih napetosti s Ukrajincima i nadam se da ih neće biti bilo što u budućnosti", kazao je on.

Lukašenko je naredio povlačenje trupa na južnoj granici na njihova stalna mjesta.

"Ne bi trebalo biti nepotrebnih aktivnosti", rekao je Lukašenko.

Nacionalni centar otpora ranije je izvijestio da je primio informaciju da se bjeloruske sigurnosne agencije pripremaju izvesti operacije pod lažnom zastavom u pograničnom području s Ukrajinom kako bi svojim kineskim kolegama pokazale svoje sposobnosti.

Državni granični odbor Bjelorusije objavio je 20. juna da je primijetio povećanje broja ukrajinskih vojnika na granici s Ukrajinom. U međuvremenu, ukrajinski graničari istaknuli su da odbrambene snage brane suverenu teritoriju od agresora i da nije bilo provokacija.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.