Kremlj upozorava da su evropski glavni gradovi

Kremlj upozorava da su evropski glavni gradovi "potencijalne žrtve" ako SAD rasporedi rakete

Peskov je podsjetio da su tokom Hladnog rata, američke rakete bazirane u Evropi bile uperene ka Rusiji, dok su ruske rakete zauzvrat bile uperene ka Evropi, čime su evropske države bile najveća žrtva bilo kakvog potencijalnog sukoba

Evropske zemlje bi dovele sebe u opasnost, ako bi prihvatile postavljanje dalekometnih američkih raketa, izjavio je Dmitri Peskov, portparol Kremlja, u videu objavljenom u subotu, 13. jula.

Kada ga je novinar ruske državne TV, Pavel Zarubin, pitao o mogućnosti postavljanja američkih nadzvučnih raketa u Evropi, Peskov je rekao: "Mi imamo dovoljno potencijala za odvraćanje ovih projektila. Ali glavni gradovi ovih [evropskih] država su potencijalne žrtve."

Peskov je podsjetio da su tokom Hladnog rata, američke rakete bazirane u Evropi bile uperene ka Rusiji, dok su ruske rakete zauzvrat bile uperene ka Evropi, čime su evropske države bile najveća žrtva bilo kakvog potencijalnog sukoba.

"Evropa se sada raspada po šavovima. Ovo nije najbolje vrijeme za Evropu. Dakle, na ovaj ili onaj način, istorija će da se ponovi", kazao je Peskov.

Bijela kuća je u srijedu najavila da će Sjedinjene Države od 2026. u Njemačkoj rasporediti oružje koje će omogućiti udare na većoj udaljenosti nego američki sistemi do sada postavljeni u Evropi.

Njemački kancelar Olaf Šolc u četvrtak je branio tu odluku, dok u Njemačkoj rastu strahovanja od nove trke u naoružanju poslije teškog iskustva u doba Hladnog rata.

"To spada u odvraćanje i garantuje mir, to je važna i potrebna odluka, donesena u dobrom trenutku", rekao je Šolc na marginama samita NATO-a u Vašingtonu.

Kremlj je ranije ocijenio da to predstavlja korak ka Hladnom ratu i direktnom učešću u ratu u Ukrajini.

Izvor:Rojters

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.