Erdogan: Turska neće odobriti saradnju sa Izraelom u okviru NATO-a

Erdogan: Turska neće odobriti saradnju sa Izraelom u okviru NATO-a

Pokušaji saradnje sa Izraelom u okviru NATO-a za Tursku nijesu prihvatljivi, rekao je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan.

- Sve dok se u Palestini ne uspostavi sveobuhvatan, održiv mir, Turska neće odobriti pokušaje saradnje s Izraelom u okviru NATO-a - kazao je Erdogan na konferenciji za novinare posljednjeg dana Samita NATO-a u Vašingtonu, prenosi Anadolija.

Navodeći da je u okruženju u kojem globalna savjest izlazi na ulice kako bi zaustavila izraelske napade na palestinske civile, Erdogan je poručio da je konstantna vojna podrška Izraelu neprihvatljiva.

- Netanjahuova administracija, svojom ekspanzionističkom i nepromišljenom politikom, ugrožava bezbjednost ne samo svojih građana, već i cijelog regiona - naglasio je Erdogan.

On je kazao da nije moguće da "izraelska administracija, koja je pogazila temeljne vrijednosti saveza, zadrži svoj partnerski odnos s NATO-om”.

- Tokom svih kontakata skrenuo sam pažnju na zločine koji su u toku na okupiranim palestinskim teritorijama, posebno u Gazi. Pozivam saveznike da pojačaju pritisak na Netanjahuovu administraciju kako bi osigurali prekid vatre i isporučili pomoć Gazi, koja je devet mjeseci suočena s glađu - naveo je Erdogan.

Turski predsjednik, koji se u Vašingtonu sastao sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim, osvrnuo se i na Ukrajinu.

- Ovdje (na Samitu NATO-a) sam otvoreno iznio svoje stavove da se NATO-u nikada ne smije dozvoliti da postane strana u ratu u Ukrajini - rekao je Erdogan.

On je poseban fokus stavio na borbu protiv terorizma, istučući da Turska očekuje solidarnost od saveznika u borbi protiv terorizma, jedne od dvije glavne prijetnje koje je identifikovao NATO.

- Vidimo da postoji potreba za jačanjem saradnje između saveznika u borbi protiv terorizma - dodao je Erdogan.

Izvor:Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.