Koliko kalorija sagorite hodanjem?

Koliko kalorija sagorite hodanjem?

Hodanje je zabavan i jednostavan oblik vježbanja koji je koristan i za fizičko i za mentalno zdravlje. Može se obavljati na otvorenom, u zatvorenom prostoru ili na traci za trčanje s nagibom radi većeg sagorijevanja kalorija.

Prosječan broj kalorija koje osoba sagori tokom hodanja varira, jer ovisi o različitim faktorima kao što su težina, tempo (brzina hodanja) i udaljenost.

Dob i vrsta terena po kojem osoba hoda (npr. ravna ploča ili brdo) također mogu uticati na ukupan broj kalorija koje se sagore.

Kako utiču tempo, težina i udaljenost

Vaš tempo, udaljenost i težina određuju koliko kalorija sagorite tokom hodanja. Kompendij fizičke aktivnosti, resurs kojeg mnogi istraživači koriste za procjenu i klasifikaciju energetske potrošnje ljudske tjelesne aktivnosti, navodi različite ritmove hodanja koji se mogu koristiti za izračun ukupnog sagorijevanja kalorija.

Tempo i udaljenost mogu se prilagoditi tokom vremena ovisno o vašim ciljevima kretanja. Na primjer, ako ste novi u hodanju radi tjelesne aktivnosti i imate cilj napredovanja do brzog hodanja, preporučuje se početak sporim tempom i postupno povećavanje broja koraka i tempa tokom vremena.

Kako pratiti sagorijevanje kalorija tokom hodanja?

Za praćenje kalorija koje sagorite hodanjem, možete koristiti različite alate za praćenje koje možete nositi ili koristiti.

To uključuje aplikacije (kao što su MapMyWalk ili Strava) i fitness trackere. Nosivi pametni satovi su još jedan način praćenja koraka i sagorijevanja kalorija.

Vaš telefon može također imati ugrađeni tracker koraka koji prati udaljenost i kalorije koje sagorite, što može biti povezano s fitness trackerom.

Druga opcija je elektronski pedometar, prenosni tracker kretanja koji prati vaše korake dok hodate. Neki pedometri također mjere ukupnu prijeđenu udaljenost, puls i sagorijevanje kalorija. Da biste osigurali da pedometar ima mogućnost praćenja kalorija, provjerite detalje proizvođača prije kupovine.

Budući da postoji mnogo tracker-a koji mjere sagorijevanje kalorija i ukupne korake, sve se svodi na lične preferencije i ono što želite pratiti.

Kako sagorijevati više kalorija hodanjem?

Ako želite povećati sagorijevanje kalorija hodanjem, postoje nekoliko učinkovitih metoda i savjeta koji mogu pomoći povećati vaše sagorijevanje.

To uključuje:

Hodanje bržim tempom, što sagorijeva više kalorija nego hodanje sporim ili umjerenim tempom.

Hodanje uzbrdo ili povećanje nagiba na traci za trčanje. U usporedbi s hodanjem po ravnoj površini, hodanje uzbrdo ili na nagibu na traci za trčanje (postavka koja oponaša hodanje uzbrdo) povećava količinu energije koju trošimo kako bismo sagorjeli više kalorija.

Korištenje stepenica kad god je moguće. Penjanje ili spuštanje stepenicama povećava vaše ukupne korake, što sagorijeva više kalorija.

Uključivanje nekoliko intervala sprinta ili trčanja u svoje hodanje znatno će povećati vaš tempo i rezultirati većim sagorijevanjem kalorija.

Nastojanje da više hodate tokom dana. Parkirajte na kraj parkirališta, prošetajte za vrijeme ručka ili hodajte do obližnje prodavnice ili dogovora umjesto vožnje.

Slušanje omiljene muzike dok hodate može povećati intenzitet i učiniti hodanje zabavnijim.

Još jedan jednostavan način da tokom dana sagorijevate više kalorija i dobijete više koraka je stajanje tokom dana. Pokušajte razgovarati na telefon dok koračate naprijed-natrag po svojoj kući. Mišići u vašem leđima i nogama će jače raditi kako bi sagorjeli više kalorija dok koračate.

Zašto je hodanje dobra vježba?

Hodanje je dobar oblik vježbanja jer pomaže poboljšati vaše fizičko i mentalno zdravlje. Dovoljno fizičkog kretanja svaki dan može poboljšati zdravlje mozga, ojačati kosti i mišiće te smanjiti rizik od hroničnih bolesti poput raka, bolesti srca ili dijabetesa.

Fizičko kretanje poput hodanja također pomaže poboljšati kvalitetu sna, pamćenje i koncentraciju. Također može pomoći snižavanju krvnog tlaka, smanjenju boli kod artritisa, održavanju zdrave tjelesne težine i smanjenju rizika od osteoporoze.

Za mentalno zdravlje, hodanje može pomoći smanjiti simptome depresije i anksioznosti. Istraživanja su također pokazala da umjereno i intenzivno hodanje može pomoći poboljšati mentalno zdravlje i smanjiti učinke negativnih emocija dok pomaže i snižavanju krvnog pritiska.

Hodanje je učinkovit i jednostavan oblik vježbanja koji sagorijeva kalorije i poboljšava vaše opće zdravlje. Da biste hodanje učinili još zabavnijim i uživljivijim, prošetajte s prijateljem, sa svojim psom ili istražujte novu ulicu ili stazu za planinarenje.

Hodanje je pokazalo mnoge zdravstvene prednosti, od smanjenja simptoma depresije i anksioznosti do smanjenja rizika od raznih bolesti i poboljšanja kvalitete sna.

Izvor(Ljepota&Zdravlje)

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.