EU krajem naredne nedjelje glasa o Ursuli fon der Lajen

EU krajem naredne nedjelje glasa o Ursuli fon der Lajen

Sudbina Ursule fon der Lajen biće poznata krajem naredne nedjelje.

Poslanici EU parlamenta glasaće o predlogu da njemačka političarka dobije drugi mandat na čelu Evropske komisije u četvrtak, 18. jula u 13 časova, tokom konstitutivne sjednice koja se sledeće sedmice održava u Strazburu, saznaje N1.

Tada će biti poznato da li ima potrebnu podršku 361 parlamentarca, od ukupno 720 poslanika EU Parlamenta.

Glasanje je tajno i poslanici će za to imati 30 minuta. Nakon toga se glasovi prebrojavaju, a zvanično predstavljanje rezultata biće istog dana u 14.45, prenosi N1.rs.

Mjesecima, a posebno nakon održavanja EU izbora i isticanja kandidature Fon der Lajen za drugi mandat na čelu EU Komisije, nagađalo se da li će dobiti potrebnu podršku, prvo u Evropskom savetu od šefova EU država, a potom i u EU Parlamentu.

Većinsku podršku EU Savjeta je dobila relativno brzo, ali su Socijaldemokrate i Liberali, koji su novi-stari koalicioni partneri narodnjaka iz EPP (političke grupacije kojoj pripada Fon der Lajen) bili oštriji.

Oni su jasno poručili da ne računaju na podršku S&D i Renew u parlamentu, ako EPP nastavi da koketira sa ECR, ultradesnom grupacijom konzervativaca koju predvodi italijanska premijerka Đorđa Meloni, sa kojom je Ursula fon der Lajen imala neuobičajeno blisku saradnju nakon što je Meloni dobila podršku na italijanskim izborima u oktobru 2022. godine.

I EPP i Fon der Lajen su naknadno odbacili mogućnost formiranja većine sa konzervativcima, ali i dalje postoji mogućnost da dio poslanika vladajuće koalicije ne glasa za njeno imenovanje u četvrtak.

Ukoliko Ursula fon der Lajen ne dobije najmanje 361 glas, lideri država članica EU moraće da sjednu i dogovore se o novom kandidatu.

Ukoliko dobije podršku, zvanično će stupiti na dužnost 1. novembra, nakon što EU Parlament potvrdi i imenovanje članova koledža EU Komisije, odnosno budućih komesara, u odvojenom procesu planiranom za jesen.

Izvor: n1

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.