Zbog čega izraz

Zbog čega izraz "Plava MAGA" postaje sve popularniji u SAD-u: Sve je krenulo od debate Bidena i Trumpa

Iako je bivši predsjednik SAD-a Donald Trump bio poznat po svom sloganu "MAGA" (Make America Great Again), čini se kako je sve popularnija i uzrečica koja je sve popularnija u krugovima Demokrata.

Naime, na društvenim mrežama, naročito u SAD-u, sve je popularnija uzrečica "Plava MAGA".

Termin je naročito postao popularan nakon Bidenovog nastupa u debati CNN-a koja se emitovala 27. juna.

"Termin 'Plava MAGA' je koncept koji izaziva razmišljanje u američkoj politici. Odnosi se na specifičnu grupu ljevičarskih pristalica, koji, poput Trumpove baze, pokazuju snažnu i nepokolebljivu lojalnost vođama", navodi se.

Kritičari ovog pokreta tvrde da njegove pristalice žestoko brane Bidena bez obzira na brojne gafove te da nisu voljni da kritikuju Demokratsku stranku u bilo kojem smislu.

Termin se sve češće koristi i za pristalice Bidena koje su davale obmanjujuće komentare ili su napadali medije.

"Udaljeni smo jako malo od 'Plave MAGA-e' koja tvrdi da su kognitivne poteškoće kod Bidena izmišljotina koju je u javnost plasirao New York Times", rekao je docent istorije Keith Orejel.

Kritike zbog pojave ovog pokreta iznijeli su i simpatizeri Demokratske stranke.

"Ponavljam, mediji su veoma loše obradili mnoge dijelove cijelog ovog debakla u debati. Ipak, jako sam zabrinut koliko ovdje ima onih koji govore stvari slične onome što nam je izazivalo gnušanje kada su to radili Republikanci. Mi nismo kult. Prestanite da se ponašate kao kult", poručio je jedan od simpatizera Demokratske stranke.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.