NATO počeo da šalje borbene avione F-16 u Ukrajinu

NATO počeo da šalje borbene avione F-16 u Ukrajinu

Države članice NATO objavile su da su počele da prebacuju borbene avione F-16 u Ukrajinu dok njihovi lideri u Vašingtonu pokušavaju da prevaziđu političke neizvjesnosti svog istorijskog samita.

Avioni F-16, iz Danske i Holandije, „letjeće na ukrajinskom nebu ovog ljeta da bi osigurali da Ukrajina može da nastavi da se efikasno brani od ruske agresije“, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Bijela kuća je precizirala da su se Belgija i Norveška obavezale da će obezbijediti drugo naoružanje.

Pošto su sa prethodne večeri proslavili 75. godišnjicu zapadne vojne alijanse, lideri država tog saveza treba da se sastanu u okviru Sjevernoatlantskog savjeta, najvišeg političkog tijela NATO, da bi razgovarali o uslovima povećane podrške Ukrajini, suočenoj sa sve većim baražima ruskih projektila.

Predsjednik SAD Džozef Bajden je sinoć potvrdio da će saveznici Ukrajini takođe dati pet dodatnih sistema protiv-vazduhoplovne odbrane, uključujući četiri baterije tipa „Patriot“ čije su rakete zemlja-vazduh posebno efikasne u presretanju ruskih balističkih projektila.

Ove sisteme glasno zahtjeva ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je takođe u Vašingtonu. On je u utorak zahvalio saveznicima za „snažnu izjavu“ podrške, pozivajući ih da ne smanjuju oprez dok čekaju rezultate novembarskih izbora u Sjedinjenim Državama.

Njemačka, Holandija, Rumunija i Italija takođe treba da daju doprinos.

Izvor:Dan

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.