Julija Navaljna na potjernici Moskve
JULIJA NAVALJNA/ - FOTO: YT/PRTSC

Julija Navaljna na potjernici Moskve

Basmanski okružni sud Moskve izdao je nalog za hapšenje u odsustvu za Juliju Navaljnu, udovicu ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog, zbog navodnog učešća u ekstremističkoj zajednici.

U saopštenju suda navodi se da Julija Borisovna nije bila dostupna istražnim organima u prethodnoj istrazi.

Aleksej Navaljni sa suprugom Julijom na poslednjem mitingu

- S tim u vezi, ona je stavljena na poternicu - saopštio je sud, prenosi Izvestija.

Pojašnjava se da je sud odlučio da donese preventivnu mjeru protiv Julije Navaljne nakon razmatranja predstavke istražnih organa. 

- Ona se tereti da je počinila krivično djelo iz dijela 2 člana 282.1 Krivičnog zakonika Ruske Federacije - učešće u ekstremističkoj organizaciji - dodaje se u saopštenju.

Period pritvora računa se od trenutka izručenja na teritoriju Rusije ili od trenutka pritvora na teritoriji Ruske Federacije.

Federalno nadzorno tijelo za finansije, Rosfinmonitoring danas je donio odluku da Navaljnu uvrsti u registar organizacija i pojedinaca uključenih u ekstremističke aktivnosti ili terorizam.

Ruski opozicionar i kritičar Kremlja, preminuo je 16. februara u zatvoru u regionu Jamalo Nenecki u Sibiru, gdje je izdržavao kaznu.

Sahranjen je na Borisovskom groblju u Moskvi. 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.