NATO potpisao ugovor od 700 miliona dolara za proizvodnju raketa Stinger
SHUTTERSTOCK

NATO potpisao ugovor od 700 miliona dolara za proizvodnju raketa Stinger

NATO je potpisao ugovor vrijedan 700 miliona dolara na osnovu kojeg bi članice ove alijanse proizvodile dodatnu količinu raketa Stinger, rekao je njen odlazeći generalni sekretar Jens Stoltenberg.

Ovo je jedan od brojnih koraka na kojima Sjevernoatlantski savez insistira na samitu u Vašingtonu kako bi svaka zemlja članica ojačala svoje kapacitete za proizvodnju oružja.

Stoltenberg je ozvaničio ugovor na industrijskom danu Privredne komore SAD čija je tema jačanje proizvodnih kapaciteta za odbranu zemalja NATO radi odvraćanja budućih napada.

- Nema jake odbrane bez jake bezbjednosne industrije - rekao je Stoltenberg.

Stinger je prenosivi zemlja-vazduh odbrambeni sistem kratkog dometa koji nose vojnici ili vozila, a koristi se za obaranje aviona. To je jedan od prvih takvih sistema koji su SAD isporučile Ukrajine nakon ruske invazije na tu zemlju.

NATO samit se održava u znaku neizvjesnosti kako zbog politikih podjela u SAD koje su mjesecima odlagale isporuke oružja Ukrajini tako i zbog predstoječih predsjedničkih izbora u Americi na kojima će republikanski kandidat biti Donald Tramp, koji je prijetio tokom svoje kampanje da će pustiti Rusiju da radi šta hoće onim NATO zemljama koje ne budu ispunile alijansin kriterijum da izdvajaju dva odsto svog BDP-a godišnje za odbranu.

Od 32 NATO članice, za 23 se očekuje da će dostići taj kriterijum ove godine. Prije napada na Ukrajinu bilo ih je samo šest koje su ga ispunjavale.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.