Nova britanska vlada se neće suprotstaviti izdavanju naloga za hapšenje Netanyahua

Nova britanska vlada se neće suprotstaviti izdavanju naloga za hapšenje Netanyahua

Očekuje se da će nova laburistička vlada Velike Britanije odustati od svojih nastojanja da odgodi naloge za hapšenje Međunarodnog kaznenog suda (ICC) protiv premijera Benjamina Netanyahua i drugih izraelskih dužnosnika.

ICC je pokrenuo naloge protiv izraelskog vodstva nakon optužbi da je Izrael počinio ratne zločine u Gazi tokom više od sedam mjeseci žestokih napada.

Dužnosnici laburista, prema izvještaju, izvijestili su svoje kolege članove stranke o uvjerenju da ICC ima nadležnost nad Gazom - unatoč tome što je prethodna vlada osporavala nadležnost ICC-a nad izraelskim državljanima.

Velika Britanija ima rok do petka za podnošenje žalbe, no Guardian je izvijestio da je malo vjerovatno da će se nastaviti s podnošenjem zahtjeva.

Keir Starmer, novoizabrani britanski premijer, navodno je rekao predsjedniku palestinskih vlasti Mahmoudu Abbasu da podržava palestinsku državnost i o "tekućoj patnji i razarajućem gubitku života" u Gazi.

Starmer je u razgovoru s Netanyahuom također naglasio potrebu za "jasnim i hitnim" prekidom vatre.

"Dodao je da je također važno osigurati dugoročne uvjete za dvodržavno rješenje, uključujući osiguravanje da palestinske vlasti imaju finansijska sredstva za učinkovito djelovanje", stoji u tekstu poziva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.