Erdogan: Izrael mora zaustaviti masakre u Gazi i odustati od širenja sukoba u regiji

Erdogan: Izrael mora zaustaviti masakre u Gazi i odustati od širenja sukoba u regiji

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u nedjelju je kritizirao postupke Izraela u regiji, pozivajući ga da zaustavi nehumane napade na Gazu, javlja Anadolu.

Izrael bi trebao prestati insistirati na nastavku ovih masakra i okončati te nehumane napade, rekao je predsjednik Erdogan u avionu novinarima na povratku iz Njemačke, gdje je sinoć pratio četvrtfinalnu utakmicu EURO 2024 Turska-Holandija u kojoj je Turska poražena, rezultatom 1:2.

“Do danas je Izrael inzistirao na napadima i nastavljenim masakrima. Izrael je taj koji gazi ljudska prava i međunarodno pravo”, dodao je.

Erdogan je također izrazio zabrinutost zbog regionalnih ambicija Izraela, rekavši:

“Oni (izraelski čelnici, op.a.) prijete Libanonu da će sami sebi olakšati. Izrael mora odustati od svoje namjere da širi sukobe u regiji.”

Osvrćući se na odnos njegove zemlje i Sirije, Erdogan je također signalizirao potencijalno otopljavanje odnosa.

“Onog trenutka kada Bashar al-Assad poduzme korak prema poboljšanju odnosa s Turkiye, mi ćemo uzvratiti istim pristupom”, rekao je, ističući spremnost za popravljanje odnosa:

“Uputit ćemo poziv Assadu. Želimo vratiti odnose Turske i Sirije na istu tačku kao u prošlosti.”

Govoreći i o Iranu, Erdogan je kazao kako je to važan susjed s kojim imaju historijske veze, te kako očekuje da će se tursko-iranske veze razvijati u pozitivnom smjeru u novom razdoblju.

Erdogan je također istaknuo strateško partnerstvo s Velikom Britanijom, obećavši da će ga dodatno ojačati.

“Nastavit ćemo jačati odnose s našom saveznicom Velikom Britanijom na svakom polju u novom razdoblju”, rekao je Erdogan.

Erdogan se kratko osvrnuo i na nedavnu odluku UEFA-e da suspendira turskog defanzivca Meriha Demirala zbog gestikulacije “sivog vuka”, te kazao kako je to politička odluka.

“Dvije utakmice zabrane igranja Merihu od strane UEFA-e bacile su ozbiljnu sjenu na prvenstvo. To je nemoguće objasniti, to je čisto politička odluka”, mišljenja je Erdogan.

Izvor:Face.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.