Veća cijena kakaoa i čokolade u EU

Veća cijena kakaoa i čokolade u EU

Potrošačka cijena kakaoa i čokolade u prahu u Evropskoj uniji viša je 6,3 odsto u maju nego u istom periodu prošle godine, objavio je Eurostat.

Kancelarija EU zadužena za statistiku navodi da je cijena ta dva artikla u porastu još od početka 2022, a značajno uvećanje zabilježeno je u posljednjem kvartalu te godine, sa godišnjom stopom inflacije većom od deset odsto, prenosi Tanjug.

Većina zemalja Evropske unije u maju prijavila je povećanje godišnje stope inflacije za kakao i čokoladu u prahu, a najveći rast u odnosu na maj prošle godine zabilježen je u Estoniji 17,4 odsto, Hrvatskoj 15,5 i Austriji 12,6 odsto.

Nasuprot tome, dvije zemlje su zabilježile pad stope inflacije za pomenute proizvode - Slovačka 6,3 odsto i Kipar 0,3.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.