Pakt Putin-Kim pojačao uzbunu na zapadu
Putin i Kim na zvaničnoj ceremoniji dobrodošlice u Pjongjangu, Foto: Rojters

Pakt Putin-Kim pojačao uzbunu na zapadu

Vladimir Putin je, tokom svoje prve posjete Sjevernoj Koreji nakon 24 godine, juče potpisao sporazum o međusobnoj odbrani sa Kim Džong Unom, naglašavajući koliko je Rusija promijenila odnose sa jedinom zemljom koja je testirala nuklearno oružje u ovom vijeku.

Putin, koji je zaglavljen u velikom sukobu sa Zapadom zbog Ukrajine, učvrstio je zaokret prema Sjevernoj Koreji nakon gotovo dvije decenije podržavanja sankcija Ujedinjenih nacija protiv Pjongjanga, piše Rojters.

U zavisnosti od tačne formulacije sporazuma, koji nije odmah objavljen, to bi moglo značiti dramatičnu promjenu u cjelokupnoj strateškoj situaciji u sjeveroistočnoj Aziji, rekao je Artjom Lukin sa ruskog Dalekoistočnog federalnog univerziteta.

“Ako Rusija pruži bezbjednosne garancije Sjevernoj Koreji, onda DPRK postaje ekvivalent Bjelorusije, glavnog saveznika Rusije u istočnoj Evropi”, rekao je Lukin, koristeći skraćenicu za zvanično ime Sjeverne Koreje. “To će biti otvoren izazov sistemu saveza u sjeveroistočnoj Aziji usmjerenih na SAD. I, naravno, to će biti veliki problem za Seul i Tokio”.

Sjeverna Koreja ima odbrambeni sporazum sa Kinom, ali nema aktivnu vojnu saradnju sa Pekingom kakvu je razvila sa Rusijom tokom protekle godine.

Kina, daleko najveći trgovinski partner Sjeverne Koreje i sve važniji saveznik za Rusiju, reagovala je oprezno na njihovo jačanje veza, izbjegavajući bilo kakav trilateralni aranžman koji bi mogao zakomplikovati njene odnose drugdje, navodi Rojters.

Udvaranje Kimu, koje obuhvata poklanjanje limuzina, obilazak novog ruskog svemirskog centra i pakt o “strateškom partnerstvu” koji uključuje klauzulu o međusobnoj odbrani, zabrinulo je Sjedinjene Države i njihove azijske saveznike.

U Rojterovoj analizi se ističe da njihove obavještajne službe pokušavaju da saznaju koliko će daleko 71-godišnji šef Kremlja ići - i koju raketnu ili čak nuklearnu tehnologiju bi Rusija mogla prenijeti Sjevernoj Koreji u zamjenu za municiju za rat u Ukrajini.

“Prva posjeta Putina nakon 24 godine pokazuje da se radi o tome šta Rusija može dobiti od Sjeverne Koreje - i to je motivisano ratom u Ukrajini”, rekao je Ramon Pačeco Pardo, profesor međunarodnih odnosa na Kraljevskom koledžu u Londonu.

Pačeco Pardo, koji je napisao knjige o obje Koreje, rekao je da očekuje da će Rusija podijeliti neka znanja i stručnost za razvoj sjevernokorejskih raketnih i nuklearnih programa, ali ne i najnapredniju tehnologiju Moskve.

“Mislim da je ovo velika promjena u odnosu na Sjevernu Koreju”, rekao je. “Bez invazije na Ukrajinu, mislim da se Rusija ne bi osjećala prinuđeno da dijeli takvu tehnologiju”.

Četiri diplomate koje su govorile za Rojters pod uslovom da ostanu anonimni, rekli su da očekuju dublje veze sa Sjevernom Korejom, ali da će Rusija, kao najveća nuklearna sila na svijetu, biti vrlo selektivna u vezi sa tehnologijom koju dijeli sa Kimom.

Drugi zapadni diplomata, sa sjedištem u Seulu, rekao je da obim ruske saradnje sa Sjevernom Korejom unosi osjećaj hitnosti u saradnju Evrope sa zemljama poput Južne Koreje i Japana i može dovesti do dodatnih promjena u globalnim savezima.

Rusija kaže da će njeni odnosi sa Pjongjangom biti u skladu sa međunarodnim sporazumima i da joj nijedna druga sila, najmanje od svih SAD, neće određivati kako da upravlja svojim odnosima.

I Rusija i Sjeverna Koreja negiraju optužbe zvaničnika SAD i njihovih saveznika, te posmatrača sankcija Ujedinjenih nacija, da Pjongjang dijeli oružje za upotrebu u Ukrajini.

Putin je juče rekao da Rusija “ne isključuje razvoj vojno-tehničke saradnje” sa Sjevernom Korejom zbog zapadne podrške Ukrajini.

“Produbljivanje saradnje između Rusije i DPRK je nešto što bi trebalo da zabrine, posebno one koji su zainteresovani za očuvanje mira i stabilnosti na Korejskom poluostrvu”, rekao je novinarima general-major Patrik Rajder, portparol Pentagona.

Putinov potez prema Sjevernoj Koreji diplomate vide kao veliku prekretnicu u međunarodnom režimu sankcija protiv Sjeverne Koreje, koja je osnovana 1948. godine uz podršku tadašnjeg Sovjetskog Saveza.

Rusija je u martu stavila veto na godišnje obnavljanje panela stručnjaka koji nadziru sprovođenje dugogodišnjih sankcija UN protiv Sjeverne Koreje zbog njenih programa nuklearnog oružja i balističkih raketa. Kina je bila uzdržana.

Rusija je sljedeći dan saopštila da je velikim silama potreban novi pristup Sjevernoj Koreji, optužujući SAD i njihove saveznike za podizanje vojnih tenzija u Aziji.

“Odnosi između Sjeverne Koreje i Rusije započeli su kao brak iz interesa fokusiran na prenos oružja i tehnologije, dakle vrlo transakcionalan, ali sada se kreće prema sistemima plaćanja, istraživačkoj saradnji i razmjenama različitih tipova”, rekao je Niklas Svanstrom, direktor Instituta za sigurnosnu i razvojnu politiku u Švedskoj. “Čini se da ima dubinu koju smo potcijenili”.

Ograničenja
Međutim, prema mišljenju analitičara, postoje ograničenja u tim odnosima.

Rusija, najveća nuklearna sila na svijetu, nije zainteresovana za veliku nuklearnu proliferaciju, posebno od strane susjeda.

Niti je Kina, koja uprkos rastućim sukobima s Vašingtonom oko spoljne politike i trgovinskih pitanja nije daleko od međunarodnog parije kakve su postale Rusija i Sjeverna Koreja, dodaje Rojters.

U analizi se podsjeća da su i Moskva i Peking, iako spremni da provociraju SAD i njihove azijske saveznike javnom podrškom Sjevernoj Koreji, u prošlosti javno kritikovali Pjongjang zbog njegovog demonstriranja raketne ili nuklearne moći.

Rusija bi ove godine trebalo da poroizvede više municije nego cijeli NATO, pa je Putinovo oslanjanje na Kima ograničeno, ističe Rojters.

I dok je Sovjetski Savez pomogao Sjevernoj Koreji u izgradnji istraživačkog reaktora u Jongbjonu, sovjetski Kremlj je uvijek bio oprezan prema nuklearnim ambicijama Kim Il Sunga - osnivača države i Kim Džong Unovog djeda - i smatrao je Pjongjang provokativnim i teškim partnerom, posebno kada je pokušavao da podbada Moskvu produbljivanjem veza s Kinom.

Rusija takođe istorijski balansira svoj pristup Pjongjangu sa svojim odnosima sa Južnom Korejom, saveznicom SAD-a, ali ekonomskom silom, rekao je Entoni Rina, ekspert za odnose između Koreje i Rusije na Sino-NK, veb sajtu koji analizira region.

“Približavanjem Sjevernoj Koreji, posebno unapređivanjem njihovih odnosa do sveobuhvatnog strateškog partnerstva, Rusija rizikuje potkopavanje svoje politike diplomatske jednakosti”, rekao je.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.