Ekološki aktivisti prosuli narandžastu boju po monolitima u Stounhendžu

Ekološki aktivisti prosuli narandžastu boju po monolitima u Stounhendžu

Policija uhapsila dvije osobe

Aktivisti za zaštitu životne sredine poprskali su narandžastu supstancu po više monolita u Stounhendžu.

Portparol Engleske baštine, dobrotvorne organizacije koja brine o Stounhendžu i stotinama drugih istorijskih mjesta u Engleskoj, potvrdio je za EBC njuz da se incident dogodio.

- Narandžasta boja u prahu bačena je na više monolita u Stounhendžu. Očigledno, ovo je izuzetno uznemirujuće i naši kustosi istražuju razmjere štete. Još informacija se očekuje, ipak prostor ostaje otvoren za posjetioce - navodi se u zvaničnoj objaviStounhendža na društvenoj mreži Iks.

Riječ je, kako pišu mediji, o članovima britanske ekolokše organizacije "Just Stop Oil", koja je i objavila snimak incidenta na Iks. Na snimcima se vidi kako dvojica njihovih članova prskaju boju po tri kamena unutar praistorijske megalitne strukture na ravnici Solsberi u engleskom okrugu Viltšir.

Obje osobe su naknadno uhapšene, navodi grupa, koja je takođe objavila video snimak na kojem policija privodi dvojicu učesnika kampanje, javljaju britanski mediji.

Predstavnici Just Stop Oil naveli su da je raspršena supstanca „narandžasta boja u prahu“ i da je „napravljena je od kukuruznog skroba, koji će se oprati na kiši“

„Ali hitna potreba za djelotvornom akcijom vlade za ublažavanje katastrofalnih posljedica klimatske i ekološke krize neće“, dovode ekološki aktivisti.

Portparol kompanije Just Stop Oil naveo je da je akcija u Stounhendžu uslijedila pošto grupa zahtijeva od britanske vlade da se obaveže na "pravno obavezujući sporazum o postepenom ukidanju fosilnih goriva do 2030. godine".

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.