Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir osuđena na još godinu dana zatvora
Narges Mohamadi, Foto: Printscreen YouTube

Iranska dobitnica Nobelove nagrade za mir osuđena na još godinu dana zatvora

Iranskoj dobitnici Nobelove nagrade za mir Narges Mohamadi koja se nalazi u zatvoru dosuđeno je još godinu dana zatvora zbog aktivizma, saopštio je danas njen advokat.

Advokat Mostafa Nili rekao je za Asošiejted pres da je njegova klijentkinja osuđena po optužbi za propagandu protiv sistema i da je kazna izrečena nakon što je Mohamadi pozvala birače da bojkotuju nedavne parlamentarne izbore u Iranu, slala pisma poslanicima u Evropi i otkrila mučenje i seksualni napad koje je pretrpeo još jedan iranski novinar i politički aktivista.

Mohamadi se nalazi u ozloglašenom iranskom zatvoru Evin, u kojem su smješteni politički zatvorenici i oni koji imaju veze sa Zapadom. Ona je već služila kaznu od 30 mjeseci, kojoj je u januaru dodato još 15 mjeseci. Iranska vlada još nije potvrdila dodatnu kaznu.

Najnovija presuda odražava bijes iranske teokratije što joj je u oktobru prošle godine dodijeljena Nobelova nagrada za višegodišnji aktivizam, uprkos višedecenijskoj vladinoj kampanji koja je usmjerena na nju.

Mohamadi je 19. žena koja je dobila Nobelovu nagradu za mir i druga Iranka nakon aktivistkinje za ljudska prava Širin Ebadi 2003. godine. Ona je nastavila sa svojim aktivizmom uprkos brojnim hapšenjima od strane iranskih vlasti i godinama provedenim iza rešetaka.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.