Ukrajina priprema teren za napad na Krim što bi moglo dovesti do okončanja rata

Ukrajina priprema teren za napad na Krim što bi moglo dovesti do okončanja rata

Zapadni stručnjaci smatraju da će se, ako Ukrajina dobije rat s Rusijom, to dogoditi na privremeno okupiranom Krimu. Trenutno, ukrajinske odbrambene snage uspješno napadaju rusko oružje na poluostrvu i Krimski (Kerčki) most, kako bi poremetili logistiku Rusa.

Frederik Mertens, analitičar iz Haškog centra za strateške studije, smatra da gađanjem poluostrva, posebno ruskih kopnenih sistema protivvazdušne odbrane, Ukrajina "priprema teren" za buduće vazdušne napade nakon dolaska lovaca F-16.

"Krim je ranjiv. Rusi imaju relativno ograničen manevarski prostor na poluostrvu. Putin ima mnogo toga da izgubi i politički i vojno. Dakle, ako ograničen broj boraca može da ima stvarni utjecaj, to je ovdje i iznad Crnog mora koje postaje potpuno dostupno kada se riješi GBAD (kopnena protivvazdušna odbrana) na Krimu", rekao je Martnes.

Ranije je Kirilo Budanov, šef obavještajne službe odbrane Ukrajine, izvijestio da je Rusija premjestila svoj najmoderniji sistem protivvazdušne odbrane S-500 na poluostrvo.

Istovremeno, Maria Snegovaya, viša istraživačica Centra za strateške i međunarodne studije Programa za Evropu, Rusiju i Evroaziju, rekla je da Rusija ne može priuštiti da izgubi Krim jer će omogućiti Ukrajini da to koristi u budućim pregovorima.

Elina Beketova, stručnjakinja za demokratiju u Centru za analizu evropske politike, uvjerena je da ako Ukrajina može povratiti kontrolu nad Crnim morem i poluostrvo ili izvršiti dovoljan pritisak na ove teritorije da ugrozi Putina, "to će označiti kraj rata".

Business Insider podsjeća da je početkom godine ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski jasno stavio do znanja da će bitka za Krim i Crno more igrati centralnu ulogu u narednim mjesecima.

Istraživačica u Evroazijskom programu na Institutu za vanjski politiku Olga Khvostunova rekla je da je uvjerena da bi poraz Rusije na Krimu bio ne samo poraz već i poniženje.

Ukrajina je u proteklih nekoliko sedmica izvela niz uspješnih napada na region, uništivši nekoliko ruskih baterija protivvazduše odbrane.

Elina Beketova smatra da se ukrajinski napadi na poluostrvo "pokazuju uspješnim zahvaljujući temeljnoj pripremi i sistemskom radu, boljim mogućnostima za odbrambene snage, satelitskim i zračnim obavještajnim podacima koje su Ukrajini pružili saveznici iz NATO-a".

Ovi napadi omogućili su Ukrajini da obnovi isporuku žitarica preko Crnog mora, što je ključno za njenu ekonomiju, i primorali su rusku crnomorsku flotu da usmjeri svoje brodove dalje od Sevastopolja na Krimu.

Business Insider piše i da bi uništenje ilegalnog Krimskog mosta, koji povezuje kopnenu Rusiju sa istočnom obalom Krima, bilo strateška i simbolična pobjeda Ukrajine i veliki udarac Putinu.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.