Stoltenberg: NATO preuzima koordinaciju isporuka oružja Ukrajini

Stoltenberg: NATO preuzima koordinaciju isporuka oružja Ukrajini

NATO je spreman da preuzme koordinaciju isporuka oružja SAD Ukrajini, a istovremeno zemlje članice prilagođavaju nuklearne sposobnosti novoj situaciji, rekao je generalni sekretar Saveza Jens Stoltenberg.

“Očekujem da će ministri odobriti plan da NATO vodi koordinaciju bezbjednosne pomoći i obuke Ukrajini”, rekao je  Stoltenberg uoči dvodnevnog sastanka ministara obrane NATO-a u Briselu.

Savez pokušava zaštititi mehanizam vojne pomoći dok prema Alijansi skeptični Donald Tramp teži osvajanju svog drugog predsjedničkog mandata na predsjedničkim izborima u SAD.

“Ovo je ključni element našeg paketa za Ukrajinu donijetog na samitu u Vašingtonu, zajedno s dugoročnom finansijskom obvezom”, dodao je Stoltenberg.

Zemlje NATO-a takođe, prilagođavaju svoje nuklearne sposobnosti trenutnom bezbjednosnom okruženju, rekao je generalni sekretar Alijanse.
Stoltenberg je rekao da su posljednji mjeseci donijeli opasnu retoriku i više nuklearnih vježbi Rusije, dok Kina takođe modernizuje svoje nuklearne sposobnosti.

“Saveznici će raspravljati o tekućem prilagođavanju naših nuklearnih sposobnosti trenutnom sigurnosnom okruženju. Postigli smo značajan napredak u tome, dodao je prvi čovjek Saveza.

 Na pitanje kakvu poruku NATO tako šalje Moskvi, Stoltenberg je rekao da saveznici “moraju biti u mogućnosti da  jasno komuniciraju da je naše nuklearno odvraćanje učinkovito, sigurno i pouzdano”.

“I to je ono što radimo modernizovanjem, vježbanjem i komuniciranjem o onome što radimo”, dodao je.

Rekao je da u tome već ostvaren znatan napredak, da je Nizozemska ovog mjeseca proglasila prve borbene avione F-35 spremnim za NATO nuklearnu misiju, da SAD modernizuje svoje nuklearno oružje u Evropi.

“Kako se izazovi razvijaju, NATO nuklearna misija ostaje ista. Očuvati mir i odvratiti agresiju”, rekao je dodajući da nuklearnu prijetnju ne predstavlja samo Rusija, nego i Kina i Sjeverna Koreja.

 Ministri će takođe, razgovarati o sve intenzivnijoj kampanji neprijateljskog djelovanja Rusije u zemljama NATO-a sabotažama, nasilju, kibernetičkim napadima i dezinformacijama.

“Saveznici preduzimaju odlučne mjere, sprovode hapšenja i privođenja i pokreću pravne postupke. Zajednički pojačavamo zaštitu kritične infrastrukture, kao i razmjenu informacija i obavještajnih podataka”, rekao je Stoltenberg.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.