Hamas i Palestinski islamski džihad spremni da postignu dogovor o okončanju rata

Hamas i Palestinski islamski džihad spremni da postignu dogovor o okončanju rata

Hamas i Palestinski islamski džihad kazali su da su spremni da postignu dogovor o okončanju rata u Gazi.

Te dvije grupe su, kako prenosi Radio Slobodna Evropa, u zajedničkoj izjavi rekle da su svoj odgovor na predloženi sporazum o prekidu vatre u Gazi predale katarskim i egipatskim posrednicima.

Oni su naveli da su spremni "da se pozitivno angažuju na postizanju sporazuma kojim se ovaj rat završava".

Ranije danas američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je da je izraelski premijer Benjamin Netanjahu ponovo potvrdio svoju posvećenost predlogu o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

On je dodao i da je saopštenje Hamasa o podršci rezoluciji Ujedinjenih nacija (UN) za prekid vatre znak nade.

Savjet bezbjednosti UN je u ponedeljak podržao predlog Sjedinjenih Američkih Država o prekidu vatre između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze i pozvao palestinske militante da prihvate sporazum koji ima za cilj okončanje osmomjesečnog rata.

Predloženi plan o prekidu vatre poziva na šestosedmično primirje koje bi na kraju postalo trajno.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.