Riječ koju nikada ne bi trebalo da izgovorite na kruzeru
Ilustracija (Foto: Pixabay)

Riječ koju nikada ne bi trebalo da izgovorite na kruzeru

S razlogom postoji određena riječ koja je zabranjena na brodovima za krstarenje.

Mark Sebastijan, putnik sa kruzera koji je na devetomjesečnom krstarenju, otkrio je o čemu ne treba da se priča na kruzeru.

Na TikToku, gdje dokumentuje svoje iskustvo na brodu Royal Caribbean Serenade of the Seas, otkrio je sve o nezgodnom trenutku, prenosi Metro.co.uk.

Govoreći o stvarima koje je naučio tokom svog boravka na moru, rekao je: „Broj jedan, ne bi trebalo da pričate o Titaniku.“

Mark nije bio svjestan nezvaničnog pravila kada je počeo da priča o nesrećnom brodu, koji je potonuo 1912. nakon što je udario u ledeni brijeg u sjevernom Atlantskom okeanu.

„Rekao sam pred putnicima kako je naš brod samo 100 stopa duži od Titanika“, kazao je on i dodao kako je tada nastala mrtva tišina.

Posle gafa, Markov prijatelj mu je šapnuo preko stola: „Ne smijete da pričate o Titaniku.“

Mnogi njegovi pratioci nisu znali za ovo nezvanično pravilo pa su ostavljali komentare da bi i oni sigurno govorili o Titaniku na krstarenju.

Nekada davno mornari su izbjegavali da koriste riječ „utopio“ na čamcu jer se vjerovalo da izaziva sam događaj, dok su „srećno“ i „zbogom“ bili zabranjeni zbog vjerovanja da je nesreća.

Postoje razne vrste sujevjerja i rituala oko pomorstva, od kojih neki postoje stotinama godina.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.