Njemačka: Skup život za strane radnike

Njemačka: Skup život za strane radnike

Njemački Savezni zavod za statistiku od danas nudi podatke o nivoima cijena u 174 zemlje. Međunarodni program poređenja uključuje robu i usluge za potrošnju domaćinstava - isključujući troškove kirija za stanove.

Kako je saopštio Savezni zavod za statistiku, troškovi života u Indiji i Egiptu su 2021. bili 67 odsto niži nego u Njemačkoj, što ih čini najnižim među najvažnijim zemljama porijekla stranih radnika.

U Gruziji, Vijetnamu i Tunisu roba i usluge koštaju 60 odsto manje nego u Njemačkoj.

Cijene u Srbiji su 39 odsto niže nego u Njemačkoj

Državljani zemalja Zapadnog Balkana imaju lakši pristup njemačkom tržištu rada. U ovim zemljama su troškovi života znatno jeftiniji: u Sjevernoj Makedoniji su upola niži nego u Njemačkoj, a slijede Bosna i Hercegovina i Albanija (po 41 odsto niži) i Srbija (39 odsto niži).

Posle Egipta, Tunis (minus 60 odsto) bio je najjeftiniji na afričkom kontinentu u poređenju sa Njemačkom, a slijede Gana i Senegal, gdje su troškovi života bili skoro upola jeftiniji nego u Njemačkoj. Život je u Maroku 44 odsto jeftiniji.

Potrošači u Vijetnamu takođe žive mnogo jeftinije nego u Njemačkoj (minus 60 odsto). Radnici sa Tajlanda i Filipina živjeli su kod kuće upola jeftinije.

U Kini je nivo cijena bio 24 odsto niži nego u Njemačkoj. U Sjedinjenim Državama, međutim, troškovi života su veći za sedam odsto.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.