Putin se priprema za put u Sjevernu Koreju i Vijetnam: Kakvo partnerstvo žele izgraditi?

"JAČANJE VEZA"

Putin se priprema za put u Sjevernu Koreju i Vijetnam: Kakvo partnerstvo žele izgraditi?

Ruski predsjednik Vladimir Putin će narednih sedmica posjetiti Sjevernu Koreju i Vijetnam. Ruski ambasador u Sjevernoj Koreji Aleksandar Macegora potvrdio je ovu vijest za Vedomosti te je naveo kako se Putin "aktivno priprema" za ovu posjetu.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un je tokom septembra posjetio Rusiju, kada je Putin obećao pomoć Sjevernoj Koreji da izradi satelite.

Kremlj je rekao da Rusija želi izgraditi partnerstvo sa Sjevernom Korejom "u svim područjima" iako još nije potvrdio datum posjeta.

Rusija je pojačala svoje veze sa Sjevernom Korejom i drugim zemljama neprijateljski nastrojenim prema SAD-a od početka rata protiv Ukrajine, a jačanje tih veza predstavlja izvor zabrinutosti za Zapad.

Ukrajina i Amerika su ranije optužile Rusiju da koristi sjevernokorejske balističke projektile kratkog dometa u napadima na Ukrajinu.

Također su novine Vedomosti citirale trgovinskog dužnosnika u Vijetnamu koji je prošlog mjeseca rekao da je glavno trgovinsko pitanje između ove dvije zemlje "bankarska infrastruktura za novčane transfere".

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.