Hoće li rat u Gazi biti danas zaustavljen? SAD imaju zahtjev za Vijeće sigurnosti

NADA ZA MIR

Hoće li rat u Gazi biti danas zaustavljen? SAD imaju zahtjev za Vijeće sigurnosti

Sjedinjene Američke Države zatražile su od Vijeća sigurnosti UN-a da glasa o nacrtu rezolucije, koja podržava plan za "trenutni prekid vatre uz oslobađanje talaca" između Izraela i pokreta Hamas.

Prema diplomatskim izvorima, planiraju glasati u danas, ali to još nije potvrdila Južna Koreja, koja predsjeda vijećem u junu.

"Sjedinjene Američke Države su danas zatražile od Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda da nastavi s glasanjem ... u znak podrške prijedlogu", rekao je u nedjelju Nate Evans, glasnogovornik američke misije pri Ujedinjenim narodima. No, nije precizirao datum glasanja.

Rezolucije Vijeća sigurnosti imaju obavezujući karakter.

SAD, vjerni saveznik Izraela, suočen je sa velikim kritikama zbog blokiranja nekoliko nacrta rezolucija UN-a kojima se poziva na prekid vatre u Pojasu Gaze.

Američki predsjednik Joe Biden pokrenuo je 31. maja nove napore za prekid vatre i oslobađanje talaca, nevezano za UN.

Prema tom prijedlogu, Izrael bi se povukao iz naseljenih područja u Gazi, a Hamas bi oslobodio taoce. Primirje bi u početku trajao šest sedmica i produžilo bi se tokom pregovora za trajni prekid rata.

Izvor:Klix.ba

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.