Napad na dansku premijerku nije politički motivisan

Napad na dansku premijerku nije politički motivisan

Napad na dansku premijerku Mete Frederiksen, koja kaže da je i dalje ‘potresenamali da je ‘dobro’, navodno nije politički motivisan.

Frederiksen je doživjela manju povredu vrata nakon što je muškarac prišao i udario je u starom djelu Kopenhagena u petak uveče, prenosi BBC, prenosi Nova.rs.

Poljak (39), koji je uhapšen, pojavio se na sudu u Frederiksbergu za preliminarno saslušanje u subotu.

Lokalni mediji prenose da je optužen za nasilje nad osobom koja vrši javnu funkciju, ali negira krivicu.

Osumnjičeni će biti zadržan u pritvoru do 20. juna, saopštila je policija.

Iz policije su takođe naveli da za sada nema indicija da je napad bio politički motivisan.

Prema pisanju danskih medija, policija vjeruje da je napadač bio pod uticajem alkohola i droga u vrijeme hapšenja.

Kancelarija danske premijerke rekla je agenciji AFP da je odvedena u bolnicu na pregled posle incidenta, a njen zvanični raspored za subotu bio je otkazan.

U poruci na Instagramu objavljenom za vikend, premijerka je zahvalila ljudima na „mnogobrojnim porukama podrške i ohrabrenja“ koje je primila, nazivajući ih „nevjerovatno dirljivim“.

– Tužna sam i potresena incidentom od juče, ali sam dobro – napisala je.

Dodala je da joj sada treba „mir i tišina“ i da bude sa svojom porodicom.

Frederiksen (46) je lider Socijaldemokrata Danske, najveće stranke u koalicionoj vladi Danske.

Postala je premijerka 2019. godine nakon što je preuzela vođstvo centrističke stranke četiri godine ranije. To je učinilo da postane najmlađa premijerka u danskoj istoriji.

Evropski lideri su osudili incident koji se dogodio dva dana pre izbora za EP.

Šef EU Šarl Mišel rekao je da je „ogorčen“, dok je francuski predsjednik Emanuel Makron nazvao napad „neprihvatljivim“ i poželeo danskoj premijerki „brz oporavak“.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.