Indija: Teći mandat za premijera, Modi položio zakletvu

Indija: Teći mandat za premijera, Modi položio zakletvu

Narendira Modi položio je zakletvu za svoj treći premijerski mandat, ali vodi nestabilnu koaliciju nakon neočekivanog udarca na izborima, što će biti test za njegovu sposobnost da osigura političku stabilnost u najgušće naseljenoj zemlji na svijetu.

Modi se zakleo u predsjedničkoj palati u Nju Delhiju u prisustvu hiljada visokih zvanica, uključujući čelnike sedam regionalnih zemalja, zvijezde Bollywooda i industrijalce.

Modi (73) je tek treći političar nakon Džavaharala Nehrua kome je pošlo za rukom da dobije  treći uzastopni mandat na čelu indijske vlade, javljaju agencije prenose mediji.

Modi je osigurao mandat uz podršku 14 regionalnih stranaka u svojoj koaliciji Nacionalni demokratski savez (NDA) na čelu s BJP-om, dok je njegova stranka u ranija dva mandata imala apsolutnu većinu. 

Ankete i izlazne ankete predviđale su, međutim, BJP-u više zastupničkih mjesta nego 2019. pa se rezultat izbora tumači kao velik udarac popularnom čelniku.

Birači su nezadovoljni zbog nedovoljno radnih mjesta, visokih cijena, niskih primanja i religijskih podjela, premda je Modi ostvario velik ekonomski rast i poboljšao globalnu poziciju Indije.

- Osvojili smo većinu, ali da bi se vodila zemlja, ključno je jedinstvo... težićemo jedinstvu - rekao je u petak nakon što ga je NDA formalno imenovao šefom koalicije.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.