Đake će od septembra pratiti i na kamerama

Đake će od septembra pratiti i na kamerama

Učenike osnovnih i srednjih škola mogle bi u septembru u dvorištima i holovima škola dočekati kamere.

To je juče, tokom sjednice skupštinskog Odbora za za prosvjetu, nauku, kulturu i sport, najavila ministarka Anđela Jakšić Stojanović.

Predstavnici izvršne vlasti i poslanici juče su razmatrali sve češći problem nasilja u školama.

Jakšić Stojanović je kazala da će video nadzor biti postavljen u skladu sa propisima

Ministarka je kazala da djeca gledaju neadekvatnu komunikaciju i na televiziji, zbog čega ne čudi što je u njihovim glavama prihvatljivo nepristojno ponašanje.

Izvršna direktorka udruženja Roditelji Kristina Mihailović kazala je da se “od početka nije radilo sa djecom i porodicom, da se čeka da dijete napravi krivično djelo, pa se konstatuje da postoji problem”.

Upozorila je na to da se u medijima ponovo pominju maloljetnici koji su godinama prolazili bez adekvatnih sankcija.

Predsjednik Odbora Nikola Rovčanin kazao je da je ključni problem to što socijalni radnici problem adresiraju na psihologe. Ukazao je na to da sistem nije pružio podršku porodicama, a da veliki broj njih nema novca za privatne tretmane kod stručnih radnika.

Tokom sjednice, predstavnici izvršne vlasti podsjetili su i na to da će Ministarstvo prosvjete, u saradnji sa resorom rada i socijalnog staranja, od septembra pokrenuti pilot projekat uvođenja asistenata za sprečavanju nasilja i vandalizma u školama.

Jakšić Stojanović je još naglasila i da je održala sastanke sa psiholozima i pedagozima, te da se ispostavilo da oni ne mogu da rade na prevenciji nasilja, s obzirom na to da imaju previše administrativnog posla.

Iz Zavoda za školstvo predložili su donošenje vaspitnog plana, koji bi bio zakonska obaveza.

“Po uzoru na najbolje obrazovne sisteme u regionu, odnosno na slovenački sistem”, kazala je Raba Hodžić, direktorka Zavoda za školstvo.

Radoje Novović iz te institucije kazao je da se vaspitna funkcija bolje realizuje u manjim ili u školama u ruralnim područjima.

“Zaključili smo i da učenici ne znaju što je nasilje. Kao nasilje definišu fizičko nasilje, prijetnje i vrijeđanje. Toga je najmanje. U narednom periodu moramo više da radimo na edukaciji i prevenciji”, naglasio je Novović.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova saopšteno je da Uprava policije nema dovoljno službenika kako bi omogućila više policajaca u blizini škola.

Državni sekretar Petar Koprivica ocijenio je da treba naći i riješiti uzrok nasilja.

Iz Ministarstva pravde su najavili da će vrlo brzo biti uspostavljen najavljeni Registar pedofila, a da taj resor čeka dokumentaciju od sudova.

Predstavnici Vlade, civilnog sektora i poslanici saglasni su da svi u lancu imaju odgovornost – roditelji bi trebalo da više ulažu u vaspitanje djece, škole u kadar, posebno stručni (psihološko-pedagoške službe), koje bi radile sa problematičnim đacima.

Izvor:RTNK

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.