Kulturno dobro i dalje u zapuštenom stanju

Kulturno dobro i dalje u zapuštenom stanju

Zgrada Osnovne škole ,,Gradac“ u Lješanskoj nahiji, jedne od najstarijih u Crnoj Gori (osnovana 1863. godine), već mjesecima se nalazi u jako lošem stanju.

Ekipa Pobjede se u to uvjerila 4. marta obišavši školu, nakon čega smo uputili pitanja Osnovnoj školi ,,Savo Kažić“ sa Barutane, koja je držalac ovog kulturnog dobra.

Odgovore na postavljena pitanja nikad nijesmo dobili od direktorice škole Varje Pejković, a u našem listu je 18. marta objavljen tekst pod nazivom ,,Priču predaka zamijenili nebriga, memla i prljavština“.

Uprkos tome, ekipa Pobjede se prije nekoliko dana uvjerila da je stanje u kojem se škola nalazi nepromijenjeno, ako ne i gore. Dakle, niko se nije sjetio da obiđe školu, očisti i bar zamijeni polomljena stakla na prozorima i vratima.

uionicagradacccc

Podsjetimo, OŠ ,,Gradac“ je kulturno dobro Crne Gore od 1974. godine. Bez namjene je od 2009, kada je zatvorena zbog nedostatka đaka, čime je narušen njen kulturno-istorijski značaj. Prvo što upada u oči jeste činjenica da na mnogim prozorima fale metalne škure, dok su na mjestima gdje su ,,pretekle“ zarđale i ruinirane. Na pojedinim prozorima su razbijena i stakla. Ulazna vrata od škole takođe su zarđala i zapuštena. Prozor u prizemlju, sa zapadne strane škole, potpuno je razbijen i otvoren, pa u zgradu nesmetano može ući bilo ko. Po stanju u kojem se enterijer škole 4. marta nalazio, pretpostavili smo da je prozor otvoren mjesecima, usljed provale ili vremenskih nepogoda. Ako i tada nijesmo bili u pravu, sada je definitivno da je prozor otvoren mjesecima. Riječ je o prozoru prostorije u kojoj se nalazi biblioteka, koju sačinjava jedan poluprazan plakar s oko stotinjak razbacanih knjiga, dokumenata, fotografija i pisama. U uglu prostorije nabacan je izlomljeni školski inventar. U prostoriji pored biblioteke nalazi se spomen-soba u kojoj su na zidovima uglavnom okačeni portreti palih boraca u Drugom svjetskom ratu, zbog čega objekat ima i memorijalni karakter. Fotografije su u jako lošem stanju, kao i cijela prostorija, koja je puna prašine, otpada i životinjskog izmeta, dok su zidovi su prepuni vlage i različitih fleka.

Na vratima na spratu škole takođe je polomljeno staklo, a u unutrašnjosti se može vidjeti na podu odbačena i zgužvana karta Crne Gore, polomljen školski inventar, građevinski materijal, ali i crni tragovi dima po zidovima i plafonu, nakon što su se zapalile električne instalacije...

Ništa se nije promijenilo ni za ovih skoro dva i po mjeseca, čime se nastavlja bezobzirno kršenje Zakona o zaštiti kulturnih dobara. Ostaje da vidimo do kada će trajati maćehinski odnos držaoca (OŠ ,,Savo Kažić“) prema zgradi Osnovne škole

,,Gradac“, jedne od najstarijih u zemlji, koja je prvorazredni spomenik crnogorske istorije, kulture, prosvjete i Narodnooslobodilačke borb

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.